Lyt til artiklen:

Slagtesvin med sunde lunger

00:00
Hastighed: ???x
02:41

Første november skyder medicinalfirmaet Ceva Animal Health den landsdækkende kampagne LUNGVEMBER i gang, og forberedelserne er begyndt. Kampagnen har fokus på lungesundheden blandt slagtegrise med særligt fokus på mykoplasma-positive besætninger, hvor dårlig produktivitet og trivsel kan være hverdagen, skriver Ceva Animal Health i en pressemeddelelse.

- Vi ønsker at sætte fokus på lungesundheden, og hvad man kan opnå med diagnostik og de rette tiltag. Med kampagnen vil vi tydeliggøre, hvordan god lungesundhed kan forbedre tilvækst, produktivitet og trivsel blandt slagtegrise, fortæller Charlotte Sonne Kristensen, specialdyrlæge og nordisk produktchef hos Ceva Animal Health.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sådan foregår konkurrencen

Gennem kampagnen kan lunger fra slagtegrisebesætninger blive undersøgt på Veterinært Laboratorium i Kjellerup, der er uvildigt. Lungerne undersøges blandt andet for forandringer forårsaget af mykoplasma. Undersøgelsen er en lunge-USK, som i Ceva-regi kaldes en CLP (Ceva Lunge Program).

- På laboratoriet bliver lungerne scoret ud fra graden af forandringer, og på den måde kan vi finde de sundeste lunger. Desuden samles resultaterne af undersøgelsen i en rapport, som besætningsdyrlæge og producent kan bruge til at vurdere om tiltag, som sanering eller vaccination, er en økonomisk fordelagtig mulighed. Generelt opfordrer vi besætninger til løbende at få foretaget en CLP, fordi det er et effektivt værktøj til at vurdere effekten af tiltag, påpeger Charlotte Sonne Kristensen, og fortsætter:

- Vi er rigtig glade for den opbakning kampagnen allerede har fået fra de praktiserende dyrlæger, og vi ser frem til at gøre en endnu større forskel for lungesundheden i de danske stalde, slutter Charlotte Sonne Kristensen.

Ceva Animal Health A/S er en del af det franske medicinalfirma Ceva Santé Animale. I Norden har vi en fysisk afdeling i Danmark og Sverige, hvor vi dækker Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island og tilsammen udgør Ceva Nordic.

Ceva Nordic leverer medicin, vacciner og frihandelsvarer til både grise, kvæg, fjerkræ og smådyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indsend lunger i november

I forbindelse med kampagnen LUNGVEMBER kan mykoplasma-positive besætninger indsende lunger i november, hvorefter vinderen af de sundeste lunger bliver kåret. Producenter, der ønsker at deltage, skal kontakte deres besætningsdyrlæge, som vil udfylde den nødvendige bestillingsseddel, så lunger kan blive udtaget på slagteriet. Ceva Animal Health betaler for de første 100 CLP'er i november.