Lyt til artiklen:

En tredjedel mere halm på hvert læs med ny balledimension

00:00
Hastighed: ???x
04:47

Abonnementsartikel

Hos Mogens Jensen, Engelsholm nær Randers, er halmlogistikken systematiseret og kvalitetssikret med den nye Kuhn SB 1290 iD-presser.

Mogens Jensen på gården Engelsholm sydvest for Randers driver 700 hektar med primært foderkorn til sine 500 søer, hvorfra alle grise opfedes på bedriften. Gyllen fra grisene udgør hovedbestanddelen af næringsstoftilførslen.

- Jeg får returneret P og K til markerne via gyllen og kan derfor tillade mig at bjærge og sælge halmen, siger Mogens Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han har et høstsamarbejde med en nabo, der har halvpart i den ene mejetærsker, og fra hans egne marker samt naboens cirka 200 hektar presser han cirka 5.000 baller årligt, som han leverer til primært Lisbjerg-værket, der kun modtager halm fra lastvogne.

Skiftede balledimension

Med sin faste leverance af 5.000 baller halm til Midtjysk Halm er halmaktiviteten og den deraf følgende logistik væsentlig for Mogens Jensens bedrift.

Derfor anskaffede han en ny presser for to år siden, og valget faldt på en KUHN SB 1290 iD.

- Det var netop for at effektivisere hele håndteringskæden fra mark til halmværket, at jeg valgte at skifte fra de gamle bigballer til de 90 centimeter høje baller, der tillader tre lag på lastvognen. Vi presser dem fortsat til en vægt omkring 500 kg, men vi kan nu have en tredjedel mere med på hvert læs, ligesom vi nu kan have al halmen inden døre, fortæller Mogens Jensen.

Nem vedligeholdelse

- Jeg kender Kuhn-produkterne og den kvalitet, der kendetegner maskinerne fra den franske producent. For eksempel pløjer jeg også med en Kuhn-plov, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Det er ifølge Mogens Jensen meget nemt og overskueligt at inspicere bindeapparaterne på Kuhn SB-presseren, og den kraftige blæser holder rent omkring bindeapparaterne. Pressefoto.

- Helt grundlæggende er Kuhn-maskinernes konstruktion gennemtænkte. Og når det gælder presseren, finder jeg den særdeles vedligeholdelsesvenlig og hurtig at servicere. Når man åbner de store sideskærme, er det nemt at komme til, og for eksempel er det utroligt nemt at tråde nålene, siger han.

- Den daglige smøring begrænser sig stort set til pto-akslen, idet der er centralsmøring på stort set alt andet. Også bindeapparaterne, der holdes effektivt rene af blæseren og er nemme at komme til, forklarer han.

rich-media-4
Når sideskærmen er oppe, er der utrolig god plads til at tråde nålene og inspicere maskinens indre, viser Mogens Jensen. Pressefoto.

Lavere effektbehov

Med de første bigballepressere var det næsten presseren, der kørte med traktoren. Var traktoren for lille, blev den ødelagt af presseren, og var den for stor, gik det nærmest omvendt.

- Med Kuhn SB 1290 iD presserens Twinpact teknik med et todelt stempel, bruger jeg ikke engang vores største traktor til at køre med presseren. Og så slipper man for de tunge drøn for hvert stempelslag. I stedet er det næsten som at køre mejetærsker, den spinner og man kan fornemme, at der er en langt mere konstant belastning. Jeg har i hvert fald ikke skiftet pto-aksel efter de 10.000 baller, den har presset. Det gjorde jeg tidligere, siger Mogens Jensen om Twinpact-systemet.

Målinger hjælper piloten

Den erfarne halmmand har trods leverancer gennem 20 år endnu til gode at få et læs halm afvist fra halmværket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har både vægt- og fugtighedsmåling på presseren. Og det er jeg meget glad for. Nu har min presser-chauffør hele tiden tjek på det hele.

rich-media-6
Kombinationen med pickuppen og rullen bagved kan ifølge Mogens Jensen sende noget halm videre ind til integralrotoren. Pressefoto.

- En anden ting er, at de moderne og hårdtpressede baller faktisk kan tåle mere regn end man skulle tro. Jeg har prøvet at lade en balle blive stående udenfor helt frem til jul, og den er altså kun våd en fem til 10 centimeter ned. Derfor går vi heller ikke i panik over, at de står et par dage på marken, efter de er presset, siger Mogens Jensen.

Følger mejetærskerne

Når Mogens Jensen høster, kan han nu køre længere om aftenen med mejetærskeren.

- Når duggen begynder at falde, går der især i hveden et godt stykke tid, før fugten begynder at genere. Vi kan nu køre videre og koncentrere os om kornet og tærskningen, fordi vi ved, at der er styr på fugtigheden i halmen, når vi efterfølgende skal presse halmen. Det giver mere ro og er rart at vide, når man sidder på mejetærskeren.

rich-media-7
Der er plads til 30 garnnøgler på Kuhn SB 1290 iD-presseren. Pressefoto.

- Vi tager dog hensyn til halmkvaliteten. For eksempel kører vi aldrig i halmstrengene. Vi snitter konsekvent den anden omgang omkring marken, når vi begynder på en mark med mejetærskeren. Derved kan vi helt undgå at køre i halmen, og det betyder meget for kvaliteten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Er der et stop i skærebordet, husker vi altid at bakke et godt stykke og får derved udlignet de bunker, der ellers bliver i halmstrengene, lyder rådene fra Mogens Jensen.

- Og så river vi stort set aldrig i halmen. Jeg har kun en lille en-rotors rive, og det er ikke hvert år, den er ude. En halmstreng, der ikke har været kørt i, kan faktisk tåle op til 50 millimeter regn og så tørre op igen uden at blive vendt, siger Mogens Jensen.

Bruger samlevogn

Mogens Jensen har en Pomi-ballesamlevogn efter sin Kuhn-presser.

- Når vi lægger ballerne af på marken med samlevognen, er det nemt at stable tre baller med læsseren og sætte dem på halmvognen, siger han.