Lyt til artiklen:

80´er video med kostråd hitter

00:00
Hastighed: ???x
02:01

Abonnementsartikel

Bælgfrugt-video rammer 2,5 millioner visninger efter blot 18 dage.

Kampagne-videoen: Hvad fuck er en bælgfrugt? har i den grad grebet forbrugerne, som får sund kost og klimavenlige fødevarer serveret med 80'er-stil og popmusik. Efter blot 18 dage på sociale medier er Fødevarestyrelsens kampagnevideo vist mere end 2,5 millioner gange.

Eksplosionen i antallet af visninger er en positiv overraskelse for enhedschef i Bæredygtig Mad og Sundhed, Anne Pøhl Enevoldsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi syntes, at vi havde ramt noget rigtigt med videoen og håbede, at den ville blive taget godt imod. Men det er gået endnu bedre, end vi turde drømme om, siger hun.

Ud over den store interesse i Danmark har sangen også trukket kommentarer og delinger på sociale medier fra både Norge og Sverige samt indslag i både dansk og svensk morgen-tv. I musikvideoen tager bandet Kølner Dom kostrådene under kærlig behandling og stiller med humor ind på, at det er ok at være i tvivl om, hvordan man egentlig spiser mere sundt og klimavenligt.

- Vi vidste fra start, at vi i Danmark ikke spiser mange bælgfrugter, og at der er et stort arbejde for at nå op på de anbefalede 100 g om dagen. De studerende ramte plet med sangen i forhold til, hvordan vi via kommunikation kan skubbe til den udfordring, siger Anne Pøhl Enevoldsen.

Kikærter hitter

Kun hver tiende spiser i dag bælgfrugter ugentligt, viser en ny rapport om bælgfrugter, som Aarhus Universitet har udarbejdet for Fødevarestyrelsen.

Der er dog en forventning om, at der vil blive spist flere bælgfrugter i fremtiden. Men undersøgelsen viser også, at der er forvirring om, hvad bælgfrugter dækker over. Kun lidt over halvdelen kender til kikærter, kidneybønner, linser osv., og heraf er kikærter den bælgfrugt, som flest både kan lide og spiser, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rapporten viser også, at mere viden om, hvordan man bruger bælgfrugter, samt viden om de sundhedsmæssige og ernæringsmæssige fordele ved bælgfrugterne er faktorer, som kan motivere flere til at bruge bælgfrugter.