Oprettelse af mere urørt skov og flere gamle træer, mindre dræning, mere økologi og ingen sprøjtning er blandt de midler, der gennem de seneste 20 år har gjort statens skove "vildere", forstået på den måde, at der er blevet mere plads til både dyr og planter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det viser en rapport, som Københavns Universitet og Aarhus Universitet netop har lavet for Naturstyrelsen.

- Nogle mener, vi skal have meget mere urørt skov, mens andre siger, at skovenes værdi udhules, fordi vi overlader skoven for meget til sig selv. Forskernes undersøgelse viser, at der er sket et meget stort skift i den måde, vi driver statens skove på, så der i dag er meget mere af skoven, som er forbeholdt dyr, planter og friluftsliv, siger kontorchef Mads Jensen, Naturstyrelsen.

Alligevel er værdien af produktionen af træ i statens skove steget de seneste 20 år. Det hænger sammen med mere rationelle arbejdsmetoder og bedre udnyttelse af selvsåede træer.

- Vi er blevet bedre til at drive skovene rationelt uden at tvinge dyr og planter ud af skoven. Vi har fundet metoder til at fremme naturen uden, at det har været nødvendigt at slå hegn om skoven og lade alt ligge urørt, siger kontorchef Mads Jensen, Naturstyrelsen.