Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Gammelmandssnak blev brugbare sandheder for brødre
Langt de fleste har et negativt og ofte traumatiske forhold til hospitaler, men ikke brødrene Velling Nielsen. I store dele af deres barndom og ungdom har de opholdt sig på landets hospitaler, mens deres far, Kjeld Velling Nielsen, var indlagt med en lang række kroniske sygdomme som sukkersyge, bindevævssygdom og nyresvigt. For dem var udrykninger, ambulancer og sygehuse blot hverdag. Lillebror Lasse Velling Nielsen husker tydeligt, hvordan brødrene som små legede og havde det sjovt i elevatorerne på sygehusene.
Men fredag den 5. februar gik alvoren op for brødrene. Deres far lå på hospice i Esbjerg og havde indkaldt til et vigtigt møde fra sin sygeseng.
- Vi havde det begge sådan lidt: kan det ikke vente, det passede ikke særlig godt den dag, men far insisterede på, at vi kom begge to og tog Ulla med, som har været en utrolig støtte i virksomheden for far siden starten. Han ville give os de sidste dessiner og overdrage de sidste ting til os, fortæller Klaus Velling Nielsen.
Heldigvis drog brødrene afsted til hospice, for allerede om tirsdagen drog deres far det sidste suk og overlod ledelsen af Staldmæglerne til sine to sønner.
- Vi har været så vant til, at han var syg. Det var ikke noget, vi tænkte særligt meget over, eller som fyldt noget. Han kom jo altid hjem igen, så det kom fuldstændig bag på mig, at han døde og ikke kom hjem igen som alle de andre gange, han var indlagt, fortæller Lasse Velling Nielsen.
- Den sidste tid, han lå på sygehuset, blev vi tvunget til at tage beslutninger, selvom han til det sidste guidede os og trak i trådene. På nogle punkter var vi forberedt, men alligevel var det lidt et chok, da han døde, fortæller Klaus Velling Nielsen.
- På mange måder mistede vi kaptajnen på skibet den dag. Han havde ansvaret for både for- og bagskibet. Hans død ramte på mange måder dobbelt så hårdt, for vi mistede både vores far og chef, siger Lasse Velling Nielsen.
Generationsskifte
Brødrene gik fra at være et par kække og fremadstormende knejter, som de betegnede sig selv, til i en alder af 25 og 27 år at blive voksne mænd med ansvar for faderens livsværk.
- Vi lærte mange ting på kort tid. Han døde lige midt i finanskrisen, så vi lærte på den hårde måde og blev modne på kort tid, siger Klaus Velling Nielsen.
Staldmæglerne blev startet af Kjeld Velling Nielsen tilbage i 2002 med køb og salg af brugt staldinventar i Brørup, fem kilometer nord for Kongeåen i det sønderjyske.
I starten af 2006 gik storebror Klaus som 25-årig ind i firmaet som sælger, montør og lagerpakker, og i slutningen af 2006 gik lillebror Lasse som 24-årig ind i firmaet som sælger.
Som en del af et glidende generationsskifte blev staldmæglerne i 2007 omdannet til et A/S, og brødrene købte hver en andel på 25 procent af virksomheden.
- Selvom vi på papiret ejede halvdelen af virksomheden, var det tanken, at vi skulle fungere som ansatte, og far skulle være chefen. Vi var bare nogle unge gutter, der kunne det hele på den halve tid. Alle de svære og tunge beslutninger tog den gamle sig af, siger Lasse Velling Nielsen og fortæller, at brødrene ofte kaldte deres far for chef, sagt med sønderjysk accent. De kaldte ham næsten aldrig far eller Kjeld.
Ordsprogenes mester
Lige siden brødrene blev født, har deres far Kjeld Velling Nielsen været storforbruger af ordsprog som: Der kommer altid en dag i morgen. Træerne er aldrig groet ind i himlen. Dem man møder på vej op, møder man på vej ned. Ordsprog, som for nogle kan synes klichéfyldte, men som for Kjeld var pejlemærker, han drev sit virksomhed efter.
- Sådan noget sagde han altid. Vi synes jo, det var noget gammelmandsvås. Vi kom ind i firmaet i de gode tider i 2007 og troede, vi var verdensmænd, men han sagde altid: Rolig, der kommer en dag i morgen. I dag kan jeg godt se, at der alligevel var noget om snakken. For der er en vis sandhed i de ordsprog. Træerne gror jo netop ikke ind i himlen, og den man møder på vej op, møder man også på vej ned. Alle de erfaringer, han har gjort sig i løbet af årene, kan man ikke tage fra ham. Han drev Staldmæglerne både i de gode tider og under finanskrisen og kom igennem, siger Lasse Velling Nielsen.
Selvom brødrene ofte drillede chefen med de mange ordsprog, tager de hinanden i at gentage præcis de samme sætninger.
- Vi fandt faktisk først ud af, hvor meget han lavede i virksomheden, og hvor ret han havde i mange ting, efter han ikke var her mere. Alle de svære og tunge beslutninger tog han. Vi vidste altid, at han havde vores ryg, hvis vi tog nogle forkerte beslutninger, der kunne få konsekvenser, fortæller Klaus Velling Nielsen.
Præcis den samme rollefordeling og udfordringer møder brødrene, når de besøger landmænd, hvor far og søn driver virksomhed sammen.
- Den unge har nogle gange svært ved at få øje på, hvad den gamle rent faktisk går og laver, og hvor mange beslutninger han tager. Det er først, når han ikke er der mere, at mange sandheder går op for dem, siger Klaus Velling Nielsen.
Udvidelse med egenproduktion
Brødrene er i dag et stærkt makkerpar, hvor rollerne er fordelt. Storebror Klaus har ansvaret for salg og marketing, mens lillebror Lasse er virksomhedens blæksprutte med blandt andet ansvaret for køb og salg af brugt staldinventar, ledelse og administration.
- Jeg er en sådan slags minidirektør, siger Lasse Velling Nielsen.
Brødrene laver selv sjov med, at storebror må se op til lillebror, der er få centimeter højere, men ellers er de fuldstændig ligeværdige i virksomheden og tager de vigtige beslutninger i fællesskab. Cirka hver sjette uge mødes de for at gøre status og lægge strategi for fremtiden.
Deres fars ånd lever fortsat videre i Staldmæglerne og er med til at sikre en stabil vækst, hvor der også er plads til innovation og nytænkning.
- På mange måder driver vi virksomheden på gammeldags og konservativ facon, men har alligevel fokus på udvikling og nye markeder. Men lever ud fra devisen: man skal ikke slå større brød op, end man kan bage, og man skal ikke sælge skindet, før bjørnen er skudt, siger Lasse Velling Nielsen.
- Vi er et godt makkerpar i dag, vi skiftes til at være den, der træder på speederen og holder i rattet, siger Klaus Velling Nielsen.
I dag er Staldmæglerne udvidet fra kun salg og køb af brugt staldinventar til også at tilbyde salg af nyt inventar. De har egenproduktion i Slovakiet og import at nyt inventar fra lande som Frankrig og Italien. I dag fylder nyt og brugt 50-50 procent af omsætningen.
- Nogle gange holder lastbilerne i kø ude på vejen for at hente eller aflevere varer, og på sådan en dag, så siger vi til hinanden og til Ulla, som er den eneste i virksomheden, som kan huske ham: Det ville den gamle have syntes om. Han elskede, når der skete noget, siger Lasse Velling Nielsen.
Inden corona ramte landet havde Staldmæglerne planer om at opbygge nye markeder i Norge og Sverige, men disse planer er sat på stand-by.
- Alle vores planer og tiltag i virksomheden bliver alle taget ud fra det samme værdisæt som chefen arbejdede ud fra. Hans DNA er stadig en stor del af virksomheden, siger brødrene Velling Nielsen.