Lyt til artiklen:

Dansk glyphosat-forbrug er EU's højeste

00:00
Hastighed: ???x
01:43

Abonnementsartikel

Opgørelse viser, at dansk forbrug af glyphosat er det højeste inden for EU. Men det vidner om, at der er en tæt integration i dyrkningssystemet.

På webinar til årets plantekongres "Planter i fokus" præsenterede Per Kudsk, der er professor ved Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet, tal over, i hvilke mængder glyphosat bliver anvendt på verdensplan. EU er et lille marked for pesticidet, men inden for EU, er det Danmark, der tager førstepladsen i forbrug.

rich-media-1
Oversigt over glyphosatforbrug pr. hektar landbrugsareal for de enkelte lande. Illustration: Aarhus Universitet.

Men der er ifølge Per Kudsk en klar forklaring på det danske forbrug.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det er meget mere end et ukrudtsmiddel. Det er en integreret del af dyrkningssystemet. Derfor mener jeg, det vil være på sin plads med en ny klassificering i forhold til formålet for anvendelse af glyphosat, så vi kan vise, hvilke formål der er med forbruget.

Op til EU-afstemning

Netop nu bliver der gennemført en større vurdering af glyphosat i EU, som vil danne grundlag for en afstemning i 2022 om glyphosats fremtid i EU. Det var også det, der var udgangspunktet for oplægget på webinaret.

I EU-landene udgjorde glyphosat i 2017 helt fra 20 til 78 procent af samlede herbicidforbrug, og i Danmark lå vi på, at glyphosat udgjorde halvdelen af det samlede herbicidforbrug.

rich-media-3
Illustration: Aarhus Universitet.

Kæmpe stigning

Men EU eller Danmark for den sags skylde er på ingen måde storforbruger af herbicidet.

Glyphosatforbruget i verden er steget eksplosivt inden for de seneste år. Fra lidt mere end 150.000 ton aktivstof i 2010 og til mere end 825.000 ton i 2017. Men det er ikke EU, der står for stigningen, da salget her kun udgør cirka seks procent af det globale marked.

rich-media-5
Illustration: Aarhus Universitet.