Abonnementsartikel

Dagens afgrødekommentar sætter blandt andet fokus på endnu en lille opjustering af den franske hvedeproduktion.

Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets: Afgrøderne lukkede i går højere på blandt andet short-covering, og en let positiv stemning forud for månedens WASDE-rapport, der offentliggøres i morgen. Efter en længere nedtur henover sommeren på gode høstprognoser for hveden, og mere favorabelt vejr til den amerikanske majs og sojabønner, har der været solgt godt ud af afgrøderne, og den sæsonmæssige bund har ladet vente på sig. Risikopræmierne i afgrøderne vurderer vi er minimale for majs og soja, forud for tilsåningen i Sydamerika og den nordamerikanske høst.

Nyhedsbureauet S&P rapporterede i går, at Kina er på vej til at sikre sig amerikanske landbrugsvarer, i håbet om at opnå en bedre aftale med USA. Nyheden sendte majs, sojabønner og svinekød højere. Men her til morgen har Kina offentliggjort den første liste over toldfritagelser for amerikanske varer, og her var amerikanske landbrugsvarer ikke omfattet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Møllehvede: Det franske landbrugsministerium opjusterede i går endnu en gang udbytterne for den indenlandske hvedeproduktion fra tidligere 38,2 til 39,4 mio. tons. Omvendt blev estimaterne for majshøsten marginalt nedjusteret til 13 mio. tons. Opjusteringen havde dog ikke betydning for møllehveden, der lukkede en procent højere. Nedbørsunderskud er fortsat et tema i Frankrig, Australien og Argentina. Mens det allerede har haft indflydelse på forventningerne til den australske produktion, er det endnu for tidligt at sige, om og hvor stor effekten vil få for den argentinske produktion. Denne uges stigninger har fået møllehveden til at bevæge sig ud af det oversolgte terræn, men handler fortsat i en faldende trendkanal. Vi favoriserer en stabil til let stigende prisudvikling, men risikobilledet er i øjeblikket afdæmpet, og det er svært at få øje på, hvad der skal drive møllehveden over 180 EUR/ton.

Majs: Den amerikanske majs handler på tidligere års bundniveauer, og nuværende priser giver derfor ikke landmændene de store incitamenter til at sælge, hvis ikke de fik udnyttet foråret og forsommerens prisstigninger. Omvendt bør nuværende prisniveau begynde at øge forbrugernes købelyst. Lagrene i både mængder og forbrugsjusterede termer estimeres at falde for 3. sæson i træk. Den forestående amerikanske høst har udsigt til at blive en lang affære, der kan trække ud, med store forskelle i afgrødekonditionerne, som en konsekvens af den sene tilsåning. I den forbindelse blev de amerikanske majskonditioner mandag aften overraskende nedjusteret fra 58% til 55% i kategorien god/meget god. Spørgsmålet er om det er forhold, der vil spille ind på morgendagens rapport.

I det vegetabilske oliemarked faldt palmeolielagrene i Malaysia i august for 6. måned i træk, og den sæsonmæssige lageropbygning lader på den baggrund vente på sig. En stærk eksport denne sæson betyder, at sidste års rekordstore lagre er nedbragt, og det skaber optimisme for prisudviklingen. Forhold, der understøtter rapsfrøene kombineret med ugunstige forhold for næste års rapsafgrøder, med mangel på nedbør i det franske.