1. august sendte brancheorganisationen SamMark et brev direkte til Mogens Jensen og Fødevarestyrelsen om nye skærpede regler for svinetransporter, der trådte i kraft 1. juli. Nu har Mogens Jensen taget handsken op og inviteret SamMark og Danske Svineproducenter til et møde 5. september på Christiansborg. På mødet skal parterne drøfte konsekvenserne af nye skærpede regler til log-bøgerne og de praktiske problemer, som samlestaldene og eksportørerne oplever.

- Det er dejligt, at ministeren inviterer os. Vi glæder os til at drøfte situationen med ham, og fortælle om den virkeligehed, som vi står midt i, siger Lisbet Hommelhoff, formand for og sekretariatschef i SamMark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med de nye regler skal Fødevarestyrelsen nu modtage alle oplysninger om biler, chauffør, afhentningstidspunkt og så videre klokken 8.00 to dage før afgangsdagen, altså op til 64 timer før en transport skal afgå. Fødevarestyrelsen begrunder skærpelsen med, at de skal bruge to dage på at planlægge de ekstra indladningskontroller, som skal dæmme op for alle de forseelser der menes begået. Til sammenligning foregik planlægningen af den sædvanlig kontrol tidligere fra dag til dag, fortæller Lisbeth Hommelhoff.

Oveni de nye regler for frist for indsendelse af informationer til log-bøger, er eksportstaldene blev pålagt at flere dyrlæger skal overvåge omlæsningen i eksportstaldene og også øget dyrlægekontrol ved afhentning direkte hos landmanden.

SamMark ved endnu ikke om Fødevarestyrelsen deltager i mødet hos ministeren.