Professor ved Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet, Jørgen E. Olesen mener, at udtagning af omlægning af lavbundsjord står øverst på listen, når det handler om, hvad landbruget kan bidrage med på klimaområdet, og det risikerer man, at lodsejerne står i vejen for:

- Af hensyn til, at det her ikke skal gå hen og blive meget dyrt for skatteyderne, synes jeg, man skal overveje muligheden for ekspropriation, siger Jørgen E. Olesen til DR Nyheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I den nye regerings politiske aftale mellem Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale Venstre kommer partierne ganske kort ind på, at der skal gøres noget ved landbrugsjord:

"En ny regering vil også tage initiativ til en jordreform, herunder udtagning af landbrugsjord til natur", står der i aftalen.

Anne Lawaetz Arhnung, administrerende direktør for Landbrug og fødevarer, mener, at landmændende er klar til frivilligt at sælge deres jord.

Den nye fødevareminister Mogens Jensen (S) deler L&Fs holdning til ekspropriation.

- Jeg mener ikke, at der behøver at være tale om tvang. Derfor er jeg jo glad for, at landbruget har meldt sig selv på banen og er kommet med nogle løsninger, siger fødevareminister Morgens Jensen (S) til DR Nyheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer er i fællesskab kommet met et forslag, med fokus på at tage dårlig landbrugsjord ud af drift eller omlægning mod kompensation og samtidig give landmændene mulighed for at bytte sig til bedre og mere sammenhængende landbrugsjord - til fordel for landmand og naturen.