Abonnementsartikel

De nyeste eksporttal fra L&F for fødevareklyngen viser at eksporten af fødevarer i første kvartal i år er 1,1 milliard højere end i samme periode i 2018.

Den markante stigningen i eksporten af danske fødevarer skyldes primært situationen med afrikansk svinepest i Asien og den politiske usikkerhed omkring Brexit i Storbritannien.

Eksportopgørelsen af fødevareklyngens eksport var i første kvartal 1,1 millard kroner højere end i samme periode året før. Stigningen skyldes en øget eksport af fisk og skaldyr, mejerivarer og agroindustri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er især eksporten til Storbritannien, der er steget. Det kan skyldes hamstring og lageropbygning op til Brexit-datoen 29. marts, siger Frank Øland, cheføkonom, områdedirektør i Landbrug & Fødevarer.

Eksporten af agro-teknologi steg med 4,2 procent i første kvartal februar-marts i forhold til samme periode sidste år. Eksporten af maskiner til jordbrug steg med 7,1 procent.

- Ser vi fremad, så vil stigende grisepriser løfte eksporten i de kommende måneder. Det skyldes afrikansk svinepest i Kina. Udbruddet af svinepest i Kina er desværre så voldsomt, at det kan tage år, inden deres produktion kommer op på normalt niveau igen. Det betyder, at vi kan forvente en længere periode med høje grisepriser, fortæller cheføkonomen.

Situationen med svinepest i Kina kan også betyde en afsmittende effekt på fjerkrækød, oksekød og måske endda fødevarepriser generelt.

- Det vil med stor sandsynlighed løfte fødevareklyngens eksport til nyt rekordniveau, fortæller Frank Øland, L&F.