Abonnementsartikel

Seges mener, at Fødevarestyrelsens rapport om manglende vask af svinetransporter er et bevis på, at der fortsat er stort behov for vask og desinfektion ved grænsen.

I 2018 gennemførte Fødevarestyrelsen en stikprøvekontrol af udenlandske svinetransporter, som kommer til Danmark. Resultatet af undersøgelsen viser, at fire ud af ti biler ikke er tilstrækkeligt rengjort, skrives Seges i en pressemeddelelse.

- Rigtig mange af sanktionerne i Fødevarestyrelsens kontrolkampagne er givet ved grænsen, hvor biler må vende om, fordi de ikke er rene nok ved ankomst til Danmark. Kontrollen viser endnu en gang, at vi ikke kan forvente, at EU-reglerne overholdes af alle transportører. Det understreger desværre behovet for, at vi som erhverv bliver nødt til at lave ekstra foranstaltninger for at sikre Danmarks høje niveau af smittebeskyttelse, siger Bent Nielsen, afdelingschef for Veterinær- og Kvalitetsforhold i Seges og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Da vi fik færden af, at flere ikke overholder de strenge, men nødvendige krav til smittebeskyttelse, indførte vi i erhvervet ekstra kontrol før vaskehallerne, siger han.

Udover at undersøge de biler, som kommer til vaskehallerne, har Fødevarestyrelsen undersøgt biler ved samlesteder. Her vurderede Fødevarestyrelsen, at 19 ud af de 50 undersøgte lastbiler, ikke var rengjort tilstrækkeligt.

- Det er selvfølgelig alt for højt. Når det er sagt, så skyldes det især, at myndighederne nok har været mere ambitiøse i deres undersøgelser. Vi fokuserer primært på selve transportkassen, rampen og det ydre. Styrelsen har også undersøgt bilernes underside og så videre., siger Bent Nielsen og tilføjer:

- Vi har ikke uanede ressourcer og har valgt at fokusere på de områder, hvor der er direkte kontakt med grisene og dermed den væsentligste risiko for smitte.

I forbindelse med rapporten har Fødevarestyrelsen varslet, at de vil gå i dialog med EU-medlemslandene om at stramme reglerne for vask af svinetransporter.