Nu har præcisionsjordbrug fået sin egen skole. Et kursusforløb, der er målrettet de bedste inden for feltet, fordi de har motivationen og det rigtige udstyr i teknologi og maskiner, og som desuden deler ambitionen om at ville udvikle præcisionsjordbruget på egen bedrift.

Bag initiativet står LandboNord, LMO og Sagro, og de søger nu elever til de nye skoleklasser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som udgangspunkt har deltagerne allerede gjort erfaringer med tildelingskort og præcis placering af gødning, vækstregulering eller såsæd, eller også har de teknikken og er klar til at gå i gang. Forløbet vil sætte fokus på valg af de rigtige løsninger og det gode håndværk i præcisionsjordbrug. Undervisningsmaterialet er udviklet af Seges.

- Vi har store forventninger til at kunne skabe en bedre bundlinje i marken ved at udbrede best practice i præcisionsjordbruget, siger Henrik Rasmussen, planteavlskonsulent, LMO.

Han forklarer, at samarbejdet på tværs af Jylland er etableret for at få så stor en geografi, at det bliver muligt at få deltagere nok, så der kan sammensættes hold, hvor landmændene matcher hinanden.

4 kursusdage

På første kursusdag møder alle interesserede op, og efter en forventningsafstemning og erfaringsudveksling sker der en inddeling i hold. Alle kursusdage afsluttes med bedriftsbesøg, og der følges op lokalt med et markmøde.

Opstartsmødet foregår den 27. februar hos LMO i Horsens.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Allerede i første uge i marts gennemføres næste kursusdag med fokus på gradueret gødskning, og siden følger endnu en midt i maj. Den sidste kursusdag er lagt efter høst, hvor vækstsæsonen evalueres med præcisionsbriller.

Som udgangspunkt handler præcisionsjordbrugsskolen om gradueret tildeling af gødning og vækstregulering i salgsafgrøder i 2019. I marts måned er det indføring i arbejdet med tildelingskort og gradueret gødskning, der er på skemaet. I maj handler det om vækstregulering og udarbejdelse af tildelingskort.

Alle kursusdage skal efter planen afvikles hos forskellige landmænd, så der hver gang indgår et bedriftsbesøg med opfølgning i marken hos en landmand, der kan fortælle om hans konkrete erfaringer med præcisionsjordbrug.

Bedre økonomi og mere frihed

- Rundt i maskinhusene står udstyret, der kan placere gødning og sprøjtemidler helt præcist. Hvorfor ikke tage skridtet og få den nye teknologi til at spille, så vi får markbruget gjort billigere og lettere?

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Landbrugsstyrelsen interesserer sig jo også for præcisionsjordbrug som et miljøvirkemiddel, så perspektivet er, at en indsats her kan resultere i større frihed i sædskiftet og adgang til at bruge andre og bedre efterafgrøder, siger Kristian Toft Andersen, LandboNord.

- Med mavefornemmelse og standardløsninger når man et vist niveau i markbruget. Skal man hæve udbyttet og reducere omkostninger, kræver det at man kender sin jord så godt, at man kan optimere behovet helt ned til kvadratmeterniveau. Det er bare om at komme i gang - jo før, jo bedre, siger Jens Peder Pedersen, SAGRO.