Direktør for Agrointelli Ole Green stod på scenen til Patriotisk Selskabs plantekonference 2019 og gav sine bud på, hvordan robotter nu og fremtiden kan være ved til at lette arbejdet i marken og give en stor præcision. Han gjorde opmærksom på, at det ikke altid er let at spå om fremtiden, når det gælder robotteknologien.

- Det er næsten som at være meteorolog. Det kan være svært at ramme rigtigt, sagde han med et smil på læben.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Agrointelli har lavet forsøg med flere forskellige robotter, der kan klare nogle opgaver, der i forvejen er meget automatiseret. Virksomheden har lavet test med såningsrobotter og rækkerenser, hvor der er en stor præcision med helt ned til en rækkeafstand på 15 centimeter i korn.

Sidde i traktor

Det, der ifølge Ole Green kan være angstprovokerende ved robotter, er at landmanden mister sin plads i førerkabinen, og at det kan være demotiverende, da grunden til at flere gik ind i faget, var for at sidde i førersædet i traktoren. Men der er ifølge ham ikke grund til bekymring for, at man bliver arbejdsløs eller kommer længere væk fra marken.

- Man vil med en mindre traktor kunne køre robotterne ud på marken, hvor de så står for eksempelvis såning, mens man selv kører ude i markskellet, sagde han.

Det vil give mindre marktryk og robotterne sørger for, at antallet af mandetimer kan blive reduceret og derved spare en del penge. Generelt var hans pointe, at landmanden i fremtiden i højere grad bliver en operatør og overvåger, hvor robotterne laver arbejdet.

Flere sensorer

Ole Green lagde stor vægt på, at det i fremtiden er vigtigt at sætte flere sensorer på maskinerne, så det bliver lettere at vurdere, om den kørsel der er lavet med maskinen, også har haft den ønskede effekt. Med sensorer og billeddokumentation ude i marken er det muligt at følge afgrøderne hele vejen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jo mere præcist vi kender planterne helt fra såning, jo bedre kan vi følge og behandle planterne efterfølgende, sagde han.