Danskernes drikkevand bliver bedre beskyttet mod pesticider, og grundvandet skal undersøges for en række nye stoffer. Det er resultatet af en aftale, som regeringen netop har indgået med et bredt flertal i Folketinget, skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse. Aftalen er en tillægsaftale til Pesticidstrategi 2017-21 og er indgået med aftaleparterne Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF.

- Den seneste tids mange fund af pesticider i drikkevandet har bekymret mig og de øvrige partier i aftalekredsen. Jeg er glad for, at vi står sammen om at beskytte drikkevandet og forbedre beskyttelsen af en af de mest værdifulde ressourcer, vi overhovedet har. Jeg er særligt glad for, at det skal være slut med at sprøjte nær drikkevandsboringer, og at vi nu får undersøgt grundvandet for langt flere stoffer, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommunerne får frem til og med 2022 i første omgang mulighed for, sammen med landbruget, at finde lokale løsninger for at stoppe brugen af pesticider i de boringsnære beskyttelsesområder, der er statsligt udpegede områder omkring drikkevandsboringerne.

Hvis kommuner og vandselskaber ikke er kommet i mål med beskyttelsen mod forurening med pesticider i boringsnære beskyttelsesområder, er aftaleparterne enige om at gennemføre et generelt forbud mod sprøjtning.

Grundvand skal screenes for langt flere stoffer

Aftaleparterne er også enige om at afsætte midler til en omfattende screening af grundvandet. Der dukker fra tid til anden nye stoffer op, som man ikke før har testet for eller været opmærksom på. Med aftalen testes grundvandet for langt flere stoffer.

Den nye aftale indeholder også initiativer om at undgå resistens, mindske pesticidforbruget ved hjælp af godt landmandskab og et forbud mod salg af stort set alle koncentrerede pesticider til private. Der ændres ikke ved pesticidafgiften og målsætningen for pesticidbelastning, oplyser ministeriet i pressemeddelelsen.

Der er afsat 51 mio. kr. til initiativerne i pakken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Parterne bag aftalen udtaler:

- Vi skal behandle folk ordentligt, og det gælder altså også landmænd. Det er ikke dem, der har valgt, at der skal være en vandboring på deres mark. Derfor har det været centralt for mig, at vi også sørger for, at landmændene får en fuld erstatning, og at kommunerne som udgangspunkt skal forsøge at lave frivillige aftaler med landbruget, siger Dansk Folkepartis landbrugsordfører Lise Bech.

- Vi skal passe på grundvandet herhjemme, derfor har det været afgørende for Socialdemokratiet, at vi indfører et generelt forbud mod sprøjtning i boringsnære beskyttelsesområder, hvis det viser sig, at kommunernes indsats ikke er tilstrækkelig. Det sender et vigtigt signal til både kommuner og landbruget om, at det vil være en god idé at komme hurtigt i gang og få sikret, at der ikke siver pesticider ned i drikkevandet fra områderne omkring vores vandboringer, siger Socialdemokraternes miljøordfører Christian Rabjerg Madsen.

- Jeg er tilfreds med, vi har fundet en ordning, hvor landmændene erstattes for ikke at sprøjte i boringsnære beskyttelsesområder, ligesom det er tilfældet i dag. Det er kun rimeligt, at der ydes fuldstændig erstatning til landmænd, når man begrænser dem i en ellers lovlig anvendelse af pesticider, og det ville være uhyre vanskeligt, hvis vi gennemførte et forbud allerede nu, siger Liberal Alliances miljøordfører Carsten Bach.

- Vi har kæmpet i årevis for at sikre det rene, danske drikkevand. Derfor glæder det mig, at vi nu kommer igennem med vores ønske om at stoppe sprøjtning ved drikkevandsboringer. Danmark må aldrig blive et land, hvor vi drikker vand fra flaske. Derfor har vi også besluttet at tjekke for mange flere stoffer, så danskerne forsat trygt kan drikke vandet, siger Radikale Venstres miljøordfører Ida Auken.

- Vi er med aftalen blevet enige om at styrke forebyggelsen af resistens og nedbringe brugen af pesticider. Det gør vi ved at sætte flere penge af til at udvikle værktøjer og teknikker og ved at kræve, at landmanden dokumenterer hans brug af de såkaldte IPM-principper for godt landmandskab. Vi vil også senere se på yderligere incitamenter til et sundt sædskifte, da det kan mindske risikoen for resistens og mindske behovet for pesticider, siger SF's miljøordfører Trine Torp.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har aftalt, at det fremover stort set kun skal være muligt for private forbrugere at købe pesticider, der er opblandede og klar til brug. Vi forbyder derfor salg til private af de koncentrerede midler, der indeholder fx glyphosat. På den måde undgår vi, at private spilder store mængder pesticider på jorden eller får koncentrerede midler på sig ved opblanding, siger Konservatives miljøordfører Erik Lund.

- Jeg har lagt vægt på, at landmændene har indflydelse på, hvordan og under hvilke betingelser, deres jord omkring vandboringer gøres sprøjtefri, så kommunerne og vandselskaberne lægger sig i selen for at indgå frivillige aftaler og kun tyr til lokale forbud i de tilfælde, hvor det ikke er muligt, siger Venstres miljøordfører Erling Bonnesen.