Forskere på Aalborg Universitet har fået 1,2 millioner kroner fra Villum Fonden til et projekt, hvor de skal forsøge at udvikle vacciner til planter. Det skriver dr.dk.

- Vacciner har udryddet flere sygdomme blandt mennesker og dyr, men hidtil har man ikke været i stand til at vaccinere planter. Det er opgaven, forklarer professor og genforsker Kåre Lehmann Nielsen fra Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, som skal lede projektet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud over at reducere brugen af sprøjtegifte er ambitionen på sigt at kunne bidrage til at sikre den globale fødevaresikkerhed.

- På samme måde som mange smitsomme sygdomme først blev et alvorligt problem hos mennesker, da vi begyndte at flytte sammen i byer, så repræsenterer en kartoffelmark et land af mælk og honning for kartoffelskimmel med så mange ens planter på samme sted. Derfor er det helt centralt at kunne kontrollere vigtige plantesygdomme i produktionen af fødevarer, siger Kåre Lehmann Nielsen til DR.

Skepsis fra naturens vogter

Forslaget bliver hilst velkommen af Danmarks Naturfredningsforening.

- Alt hvad der kan reducere brugen af pesticider og sprøjtegifte i det konventionelle jordbrug er velkomment, siger landbrugspolitisk seniorådgiver Rikke Lundsgaard, der dog ikke vil juble for tidligt:

- Jeg er lidt skeptisk. Der har været masser af luftkasteller i den retning de seneste årtier. Så vi må se, hvad det bliver til, før der er grund til at glæde sig, siger hun.