- Det er et godt og gennemarbejdet sæt anbefalinger, der ikke kun har fokus på at sikre forsyning med protein af høj kvalitet til husdyr og mennesker, men også på, hvordan vi øger værdivækst og bæredygtighed ved at udnytte biprodukter. Og på hvordan vi kan forbedre miljøet ved at dyrke nye afgrøder, siger Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse om anbefalingerne fra Bioøkonomipanlet.

Bioøkonomipanelet har fokus på udnyttelse af biprodukter fra den eksisterende fødevareproduktion, hvor virksomheder som Danish Crown og Arla har oprettet ingrediensafdelinger, der producerer nye højværdiprodukter med høj ernæringsværdi ud fra de dele af råvarerne, der tidligere blev bortskaffet som affald. På samme måde har KMC gennem mange år forøget værdien af kartoffelavlen ved ikke kun at udnytte stivelsesindholdet til kartoffelmel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Udnyttelse af restprodukter og sidestrømme fra den eksisterende produktion har meget stor betydning for bæredygtigheden og kan samtidig forbedre ikke kun økonomien for landmænd og virksomheder, men for hele det danske samfund, siger Lars Hvidtfeldt.

Bioøkonomipanelet anbefaler også øget dyrkning af flerårige afgrøder som fx græs, der både kan øge proteinudbyttet på de dyrkede arealer og mindske fødevareproduktionens påvirkning af vandmiljøet.

Græsset kan ved forarbejdning i bioraffinaderier omdannes til protein af høj kvalitet til mennesker og dyr samt til biomaterialer, der kan erstatte plast og andre produkter, der produceres fra olie ? og de sidste rester kan omdannes til energi og gødning via biogasanlæg.

- Bioraffinering af græs kan blive til et kinderæg, der både giver bedre økonomi, bedre fødevarer og foder samt et bedre miljø, siger Lars Hvidtfeldt og understreger, at bioraffinering af græs er ikke i mål endnu.