EU er bekymret for overproduktionen og ser det som et større problem end SMP-lageret.

- Produktionen overstiger efterspørgslen for øjeblikket. Den bekymring er så stor, at den skubber bekymringen for det store SMP-lager i baggrunden. En tilpasning af mælkeproduktionen i EU er påkrævet, sådan lyder det i Milk Market Observatory, MMIs seneste rapport.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Faldende afregningspriser kan vær konsekvensen.

Sydtyske mejerier melder om overskud af økomælk, og det franske øko-selskab Biolait afregner 30 procent af øko-indvejningen med en spotpris på 24 cent. Det skriver Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter i sit nyhedsbrev.

I den seneste prisudmelding fra Arla Foods fremgår det blandt andet, at det økologiske marked er forblevet stabilt, om end udbuddet svækker de danske og svenske markeder. Samtidig sænker Arla økoprisen i Danmark og Sverige og opretholder uændret pris i Centraleuropa.

De store lagre af skummetmælkspulver, SMP, er stadig en stor bekymring, da de store lagre presser prisen, når de helt store virksomheder går på indkøb. Europa-KOmmissionen indkøbte de store lagre af skummetmælskpulver for at holde hånden over mælkeprisen under den senets mælkekrise.

Stigning i 2018

EU forventer en produktionsstigning i 2018 på 1,4 procent mens den interne efterspørgsel i EU kun forventes at stige med 0,9 procent, og eksporten forventes på den baggrund at skulle stige med 4,0 procent. I januar 2018 er produktionen steget med fire pct. svarende til 0,5 mia. kg eller en tredjedel af den produktionsstigning, som EU vurderer, der er afsætning for gennem hele året. Det skriver Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter i sit nyhedsbrev.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2017 steg mælkeproduktionen i EU med 1,8 procent svarende til 2,7 mia. kg

Verdensproduktionen steg med 1,7 procent. i 2017, anført af EU og USA, mens New Zealand led af tørke i december, som er højsæson.