I en ny rapport slår forskere fast, at det kræver handling nu for at sikre bæredygtig fødevareproduktion i fremtiden.

- Fremtidens fødevareproduktion skal både være intensiv og bæredygtig. Vi kan ikke øge effektiviteten af fødevareproduktionen ved at ignorere dens betydning for miljøet, skriver forskere fra European Academies Science Advisory Counsil (EASAC) i en ny rapport. Det skriver Altinget.

I rapporten konkluderes det også, at der er brug for store ændringer i en mad vi alle sætter på bordet.

Rapporten slår også fast, at det jordbrug vi kender og det kødforbrug vi har i dag i høj grad bidrager til klimaforandringerne.

Forskerne opfordrer til øjeblikkelig handling for at begrænse indtag af kalorier og kød, skriver Altinget.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Omlægningen af vores kost vil også være gavnlig for folkesundheden, skriver forskerne.

EASAC skrev i en pressemeddelelse onsdag:

"[...] Husdyrsbrugenes bidrag til drivhusgasudledningen kan ikke undervurderes. Ændringer i husdyrsbrugspraksis (for eksempel bæredygtig intensivering af produktionen) vil kunne bidrage til at nedsætte udslippet af drivhusgasser. Den største effekt vil komme fra en mindsket efterspørgsel efter animalske produkter."

I rapporten bliver også EU's landbrugsstøtte behandlet, hvor forskerne lægger op til "en revurdering af de nuværende landbrugsstøtteordninger, så de fokuserer mere på at skabe innovation frem for passivt at give støtte til jordbrugere".