Abonnementsartikel

Set fra formandens stol har det forgangne år været et svært år for de danske svineproducenter. Der er dog lys forude.

Foran 1966 deltagere på årets svinekongres fortalte formand for Landbrug & Fødevarers svinesektion, Erik Larsen, om et år fuldt af udfordringer, men også med enkelte lyspunkter.

Især de mange konkurser, som har præget branchen det seneste år har fyldt meget.

- Det har ikke været et let år at komme igennem I første halvår af 2016 har der været dobbelt så mange konkurser som i hele 2015., siger Erik Larsen til årets svinekongres.

På trods af de mange konkurser, havde formand Erik Larsen også sat fokus på enkelte lyspunkter i sin åbningstale i Kongrescenter Herning.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Eksporten af dansk svinekød til Kina er steget betragteligt af flere årsager.

- Her hos os kan vi bare glæde os over, at det giver dansk svinekød en større andel af forbruget på verdens største marked for svinekød. Og vi er anerkendt på det marked ? specielt for vores fødevaresikkerhed. Men også i Kina er man begyndt at tale om miljø og dyrevelfærd. Også områder, hvor vi er førende i Danmark. Det kan give os både en konkurrencefordel og en merpris på det kinesiske marked, sagde Erik Larsen.

Også blandt de økologiske svineproducenter er der mange positive træk at spore.

.- Økologerne har vist nogle rigtigt flotte resultater, og jeg vil gerne give dem en står hånd herfra. Det er virkelig godt gået og en inspiration at se, at de kan skabe den slags resultater, siger Erik Larsen.

Spæd optimisme

Så selvom branchen stadig er præget af mange konkurser, så ser formand Erik Larsen flere lyspunkter for fremtiden. Alligevel løfter han pegefingeren en smule.

- Godt hjulpet af kineserne og en forbedret notering har vi fået nyt håb og optimisme. Og vi ser samtidig, at slagterierne i Danmark fortsat matcher de tyske slagterier. Selvom vi er glade for endelig at opleve den optimisme, som vi alle sammen bedst kan lide, så må vi ikke tro, at den er hjemme endnu. Ser vi på halvårsregnskaberne, så var vi 30-40 øre bagud på noteringen i forhold til prognosen.