Landbo Limfjord sætter i samarbejde med andre aktører fokus på majsen fredag den 16. september d.å. kl. 12.30 hos I/S Foldagergaard på Mors.

- Majsmarkerne fik en rigtig god start i foråret, og selv i Nordvestjylland blomstrede mange majsmarker 20. - 23. juli. Det er væsentlig tidligere end sidste år, og vi har udsigt til en tidlig og god høst i mange majsmarker. Da høsten ser ud til at blive tidlig, har vi trukket årets majsdemo tre uger frem i forhold til sidste år, fortæller planteavlskonsulent Sven Erik Pinstrup fra Landbo Limfjord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fortæller videre:

- Vores majsdemo er rigtig flot i år, og vi har mange nye spændende majssorter med i fremvisningen. Flere af de nye sorter er meget tidlige sorter og kræver mindre varme i vækstsæsonen for at opnå et godt og stabilt udbytte.

Til arrangementet vil der blive kigget på de forskellige majssorter, og generelt bliver det rigtig spændende at se, hvordan de nye tidlige sorter klarer sig mod de mere kendte sorter, i en varm og god vækstsæson. Der kigges i demoforsøget på hvilken sort, der er bedst egnede efter landmandens foderplan og lokalitet.

- Vi forsøger at finde de sorter, der skaber størst værdi for landmanden på netop hans ejendom. Det er vigtigt for landmanden at have fokus på udbyttet af stivelse og fordøjelighed i majsen og samtidig kigge på kolbeudviklingen. Et høj stivelsesudbytte er vigtigt for kvaliteten af helsæd til malkekøer, og betyder i sidste ende noget på bundlinjen for landmanden, fortæller Sven Erik Pinstrup.

Udbytte og kvalitet i majsmarkerne har stor betydning for rigtig mange kvægbrugere, da majsensilage udgør en stor del af foderrationen på de fleste ejendomme. Sidste år havde landmændene en rigtig dårlig majsavl, og da mælkeprisen samtidig er historisk lav, har landmændene virkelig behov for både udbytte og kvalitet i årets majshøst, så der kan blive skabt lidt optimisme igen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men ud over at høre om de forskellige majssorter og forventet udbytte, vil der også være nyt om optimal såbedstilberedning, såteknik, gødskning og ukrudtsbekæmpelse.