Mælkeproducenter rundt om i Europa og selv et så fjernt sted som Japan er ved at få øjnene op for det meget robuste og driftssikre automatiske fodringssystem, som firmaet One2Feed ved Silkeborg har udviklet.

En af de nyeste kunder er Olav Wärnman, der som den første i Finland valgte et anlæg fra One2Feed til hans nye kvægstald. Det skete, efter han havde sat sig grundigt ind i, hvad der er på markedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er godt tilfredse med, at vi har formået at komme ind på flere markeder i en tid, hvor mælkeproducenter i hele Europa er presset af lave priser.

Hans Schriver, indehaver og direktør for One2Feed.

- One2Feed er lidt dyrere i anskaffelse end nogle af konkurrenterne; men jeg tror, at det kan betale sig på længere sigt på grund af lavere udgifter til drift og vedligeholdelse, siger den finske mælkeproducent.

De andre lande, som One2Feed har solgt til, er Sverige, Norge, Tyskland, Belgien, Frankrig, Kroatien og Japan. Desuden har et antal danske mælkeproducenter et One2Feed anlæg i stalden.

Sparer tid og driftsudgifter

- Vi er godt tilfredse med, at vi har formået at komme ind på flere markeder i en tid, hvor mælkeproducenter i hele Europa er presset af lave priser. Det hænger sammen med, at man sparer meget arbejdstid og driftsomkostninger, hvis man investerer i vores anlæg. Men det kræver selvfølgelig, at man kan få det finansieret, siger Hans Scriver, indehaver og direktør for One2Feed.

Japan skiller sig ud

Japan skiller sig ud, ved at mælkeprisen derovre er beskyttet af høje toldmure. De japanske mælkeproducenter nyder derfor godt af en afregning på over fem kroner pr. kg mælk; flere hundrede procent over dagens verdensmarkedspris.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men det er en stakket frist for dem, for der er forhandlinger i gang om frihandel. Derfor er de mere fremsynede af de japanske mælkeproducenter i gang med at øge deres effektivitet, sænke driftsomkostningerne og mindske deres behov for arbejdskraft. Det giver et marked for systemer som vores, forklarer Hans Scriver.

One2Feed er inde på det japanske marked gennem et fast samarbejde med landets største forhandler af malkerobotter.

Solidt og trådløst styret

Hans Scriver forklarer selv eksport-succesen med, at One2Feed er et meget robust og driftssikkert system, samtidig med det er fuldautomatisk fra opfyldning og blanding af de forskellige foderelementer til udfodring og indskubning af foderet på foderbordet. Systemet kan også sørge for, at der gives forskellige foderblandinger til malkende køer, goldkøer, kvier og kalve.

Det hele styres via en trådløs internetforbindelse fra en almindelig computer.

- Det betyder, at man også kan styre systemet med en smartphone, uanset hvor man er. Og på grund af internetforbindelsen, kan vi sidde på et kontor i Danmark og give support på et anlæg hvor som helst i verden, hvis der skulle komme nogle problemer, fortæller Hans Scriver.