Arla har holdt repæsentantskabsmøde i Sverige, hvor årets resultat skulle fordeles mellem efterbetaling til ejerne og konsolidering af virksomheden. Da Arla den 17. februar fremlagde årsregnskab, anbefalede bestyrelsen, at repræsentatskabet ville se bort fra den normale fordelingsnøgle, der ville have betydet en gennemsnitlig efterbetaling på 0,66 eurocent.

I stedet anbefalede bestyrelsen en gennemsnitlig efterbetaling på 1 eurocent pr. kg i efterbetaling, og det forslag blev vedtaget af Arlas repræsentantskab. Det betyder, at Arla udbetaler i alt 128 millioner euro (955 millioner kroner) i efterbetaling plus forrentning af indskudskapital til sine ejere. For de danske andelshavere betyder beslutningen en efterbetaling inklusive forrentning af indskudskapital på i alt 7,5 øre pr. kilo mælk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men når vi analyserer situationen vil en højere efterbetaling i sidste ende koste Arlas ejere mere end det giver

- Åke Hantoft, bestyrelsesformand i Arla.

105 millioner euro (783 millioner kroner) konsolideres som kollektiv kapital, mens 52 millioner euro (388 millioner kroner) konsolideres som individuel kapital.

Et punkt, som blev taget op på mødet, var effekten på Arlas kreditvurdering, hvis en større efterbetaling skulle udbetales. Arlas koncernøkonomidirektør Natalie Knight og administrerende direktør Peder Tuborgh understregede, at bestyrelsens forslag var så langt, som man kan gå, før man alvorligt risikerer en lavere kreditvurdering, hvilket blandt andet ville påvirke mælkeprisen på grund af højere rente på koncernens lån.

Formand Åke Hantoft sagde, at bestyrelsen er helt klar over hvordan situationen er på gårdene. Derfor er der allerede i august taget beslutning om at sænke resultatmålet og foreslå 1 eurocent i efterbetaling. Bestyrelsen har haft en meget indgående diskussion om disponeringen.

- Men når vi analyserer situationen vil en højere efterbetaling i sidste ende koste Arlas ejere mere end det giver, fordi renterne på vores lån vil øges og dermed belaste mælkeprisen, sagde Åke Hantoft.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alternative forslag

På mødet kom tre alternative forslag til fordelingen af resultatet. De var:

Højere individuel konsolidering og lavere kollektiv konsolidering men samme totale konsolidering og uændret 1 eurocent i efterbetaling (23 ja stemmer og 163 nej stemmer)

10 danske øre i efterbetaling i stedet for 7,5 og tilsvarende lavere kollektiv konsolidering og individuel konsolidering (20 ja stemmer og 167 nej stemmer)

1,5 eurocent i efterbetaling i stedet for 1 og tilsvarende lavere kollektiv konsolidering (57 ja stemmer og 129 nej stemmer)

Efter afsteming om alle forslag besluttede repræsentantskabet at følge bestyrelsens forslag (ved håndsoprækning - stort flertal).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det indebærer, at:

den gennemsnitlige efterbetaling er 1,00 eurocent pr. kilo (1,00 i 2014)

den gennemsnitlige individuelle konsolidering er 0,42 eurocent pr. kilo (0,55 i 2014)

den gennemsnitlige kollektive konsolidering er 0,84 eurocent pr. kilo (1,09 i 2014).

Arla meddeler, at det forventes, at efterbetalingen er på andelshavernes konto den 4. marts 2016.