Nytåret er lige om hjørnet, og landet over vil bordet blive dækket til et brag af en fest. En undersøgelse lavet af Danish Crown peger på, at når danskerne skal fejre det nye år, skal der oksekød på bordet.

Undersøgelsen viser, at 67,6 procent får oksekød til hovedretten til nytår. Den næststørste kategori er fisk og skaldyr med 23,1 procent, mens svinekød ender på tredjepladen med 16,9 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Oksekød har den fordel, at har du en flaske cognac og noget Madagaskarpeber, så kan peberbøffen være klar på fem minutter. Men du kan også bruge hele dagen på at tilberede en udsøgt oksesteg i den nye sous vide koger, som du har fået i julegave, siger Finn Klostermann, der er direktør for Danish Crown Beef.

Danish Crown har spurgt 500 repræsentativt udvalgte danskere om deres madvaner til jul og nytår.

Over halvdelen fremhæver i undersøgelsen, at kvalitet og pris er lige vigtige parametre, mens knap en tredjedel fremhæver kvalitet som værende vigtigst. Kun 6,5 procent siger, at prisen er det vigtigste, når de træffer deres valg ved køledisken.

Det er de også typisk udskæringer som mørbrad og filet fra både kalv og okse, der kommer på bordet. Det viser erfaringerne fra Danish Crowns salg til danske supermarkeder og slagterbutikker op til nytår.

- Okse- og kalvemørbrad er stadig en klassiker, men vi ser flere og flere går andre veje. Der er en forholdsvis stor gruppe, der kaster sig ud i at grille bøffer nytårsaften. Det er typisk ribeyes, men vi mærker også en kæmpe interesse for vores Dry-Aged kød, som er modnet i helt op til 60 dage, siger Finn Klostermann.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når vi handler ind, køber 62 procent kødet til nytår i et supermarked, mens 14 procent foretrækker at handle ind hos slagteren. 6,3 procent går i en discountkæde for at købe kødet, mens 5,6 procent bestiller maden udefra.

- Der er rigtigt mange, der har tradition for at være sammen om at tilberede nytårsmiddagen. Mange mænd vil gerne i køkkenet nytårsaften, og i den gruppe mærker vi en stor interesse for at arbejde med sous vide, som kræver en speciel koger eller en ovn, hvor temperaturen kan styres meget præcist. Det er ikke så kompliceret som det lyder, og resultatet er næsten altid helt i top, så det er der mange der bliver grebet af, siger Finn Klostermann.

Selvom kun 16,9 procent svarer, at de får svinekød til nytår, så mener knap halvdelen af alle, at svinekød godt kan være velegnet at servere nytårsaften. De to mest populære svinekødstyper til nytår er hamburgerryg med 42,1 procent og svinemørbrad med 38,2 procent.