N-kvoten på en økologiske bedrift vil i de fleste tilfælde svare til den betingelse, der er valgt for Økologisk arealtilskud, og mulighederne for at undgå at udlægge pligtige efterafgrøder og i stedet anvende en bredere pallette af efterafgrøder inklusive N-fikserende, kan fremover være mere begrænsede.

Er der valgt et basistilskud (870 kroner/hektar) på bedriften er betingelsen, at der må udbringes op til 100 kg udnyttet N i gennemsnit pr. hektar. Hvis der er valgt et tilsagn med N-tillæg (870 + 500 kroner/hektar) må der udbringes op til 60 kg udnyttet N i gennemsnit pr. hektar. Bedriftens N-kvote er dermed 60 eller 100 kg N i gennemsnit pr. hektar. N-kvoten vil blive reduceret yderligere, hvis der ikke er udlagt de pligtige efterafgrøder - eller der findes alternativer eller opsparede efterafgrøder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bedriftens generelle N-kvote, som beregnes ud fra afgrødenormer for de aktuelle afgrøder på bedriften, kan i enkelte tilfælde ? f.eks. ved meget høj andel bælgsæd ? være lavere end N-kvoten, der er betinget af det valgte tilskudsniveau. I de tilfælde er det denne generelle (lavere) N-kvote, som automatisk bliver nedskrevet, hvis der ikke er udlagt det krævede areal med pligtige efterafgrøder på bedriften.

Omregningsfaktorerne for den automatiske nedsættelse af N-kvoten afhænger af om der er udbragt over eller under 0,8 DE/hektar i husdyrgødning. Hvis der er udbragt under 0,8 DE/hektar husdyrgødning, er kvotekorrektionen pr hektar efterafgrøder 56 kg N, og hvis der er udbragt over 0,8 DE/hektar husdyrgødning er kvotekorretionen 85 kg N.

Krav til de pligtige efterafgrøder

Kravet om pligtige efterafgrøder er fortsat 10 eller 14 procent afhængig af om man har udbragt husdyrgødning fra under eller over 0,8 DE pr. hektar. Nedpløjning af pligtige efterafgrøder må tidligst ske den 20. oktober, udlæg i majs dog først 1. marts.

Flere afgrødearter er nu godkendt som pligtige efterafgrøder. Det drejer sig om:

Udlæg af rent græs og cikorie (skal være sået senest 1. august).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rug, stauderug, vårbyg, honningurt og korsblomstrede (skal være sået senest 20. august).

Alle andre kornarter end rug, stauderug og vårbyg (skal være sået senest 1. august).

Frøgræs der fortsætter som efterafgrøde.

Der har været arbejdet for at få blandt andet kløvergræs ind på listen over pligtige efterafgrøder, men dette er endnu ikke lykkedes, det skriver Landbrugsinfo.