I slutningen af august satte verdenseliten af forskere i kompoststaldsystemer hinanden stævne i Danmark. De besøgte de to mælkeproducenter Wiebren Benedictus og Mads Helms, der begge har kompoststalde til en del af deres køer. Noget af det, som var i fokus, var kompostens jordforbedrende effekt, som især virker godt på sandjord.

I projektet "Jordforbedring med komposteret flis" undersøger Faglig Afdeling i Økologisk Landsforening og landmænd den jordforbedrende effekt af forskellige typer af kompost, komposteringsmetoder og tildelingsniveau i marken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Martin Beck, planteavlskonsulent og projektleder i Økologisk Landsforening har store forventninger til resultaterne.

- Jeg tror, at hvis man får lært komposteringshåndværket, kan man inden for fem til 10 år forbedre jordbundsfrugtbarheden væsentligt. Fra nu måske to procent til fem procent humusindhold. Det er det varige kulstof, vi er interesserede i. Det som holder i jorden i 100 år. Og det dannes ved, at bakterier forkuller træflis under iltfrie forhold - såkaldt mikrobiel karbonisering - og det er lige præcis det, der sker i en god kompost, siger han.

Læs mere i Bovi

Læs mere i det nyeste nummer af Bovi, der udkommer fredag den 17. oktober.

Har du abonnement på bladet kan artiklen allerede nu læses på www.bovi.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her. Der kan bestilles abonnement på www.bovi.dk eller 7620 7970.