Abonnementsartikel

Der var skarpe meningsudvekslinger mellem fødevareminister Dan Jørgensen og oppositionen på et samråd om dansk svineproduktion.

Der var samråd med fødevareminister Dan Jørgensen (S) i Folketingets Fødevareudvalg onsdag, hvor Erling Bonnesen fra Venstre ville vide, om regeringen vil gøre en indsats for at sikre, at danske svineproducenter kan levere flere slagtesvin til den danske slagterisektor.

- Vi befinder os i en situation, hvor vi må spørge os selv, om vi fortsat vil have en god og stærk fødevaresektor i Danmark. Det tror jeg, at v alle vil svare ja til. Vil vi også have en god og stærk slagtesvineproduktion, så må vi som politikere påtage os ansvaret for, at der er nogle rammevilkår, så det kan betale sig at producere, sagde Erling Bonnesen blandt andet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fremtidig miljøregulering

Dan Jørgensen langede indledningsvis kraftigt ud efter Danish Crown med ordene:

- Når Erling Bonnesen siger, at Danish Crown gerne vil vækste i Danmark, ville jeg ønske, at det var såvel. Men skal man tro på, hvad de udtaler til pressen, er det desværre ikke tilfældet, sagde fødevareministeren med henvisning til udtalelser, hvor Danish Crown har gjort gældende, at den vækst, man har planlagt, skal ligge i udlandet:

- Ser vi på den samlede danske svineproduktion over en årrække, er den øget fra 24,9 millioner i 2004 til 29,1 millioner i 2013. Alligevel har antallet af slagtninger været faldende fra 22,6 millioner i 2006 til 19 millioner i 2013, oplyste ministeren.

Han understregede også, at i fremtidens miljøregulering blive det den faktiske udledning og ikke antallet af grise, der sætter de reelle rammer for produktionen.

Provokerende

Erling Bonnesen mente, at når slagterierne planlægger vækst i udlandet, er det fordi de er tvunget til det, fordi der er for få grise i Danmark:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Færre grise betyder færre arbejdspladser. Hver landmand genererer ti ekstra job rundt om i slagteribranchen, foderstofbranchen, i transportbranchen og så videre, er der tale om en dominoeffekt. Der bliver stort set ikke investeret i nye slagtesvinestalde, fordi kalkulen ikke kan hænge sammen, sagde Erling Bonnesen.

Mette Bock fra Liberal Alliance kalde det "utroligt provokerende", når ministeren konstaterer, at Danish Crown ikke vil vækste i Danmark:

- Har ministeren tænkt over, hvorfor Danish Crown ikke vil vækste i Danmark? Danish Crown er en privat virksomhed, og en privat virksomhed skal have økonomien til at hænge sammen. Det er motoren for, at vi kan få skatteindtægter, så vi kan have et velfærdssamfund, sagde Mette Bock.