Vil fødevareministeren spille hasard med fødevarekontrollen?

Sådan spørger Den Danske Dyrlægeforening, efter at fødevareminister Dan Jørgensen (S) torsdag meddelte, at udgifterne til offentlig kontrol på svineslagterier kan reduceres betragteligt. Der kan spares op til 25 millioner kroner på kontrollen af danske slagtesvin over de næste fire år, oplyste han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kan ikke gennemføres uden at gå på kompromis med dyrevelfærd og fødevaresikkerhed.

Sådan siger formanden for Den Danske Dyrlægeforening, Carsten Jensen.

Ministerens udtalelse bygger på en rapport fra PA Consulting Group, og denne rapport har netop været drøftet på et dyrlægemøde i Vejle.

Kødkontrollen har siden den forrige konsulentundersøgelse i 2008 været udsat for en gennemgribende omlægning med omfattende besparelser på 34 procent af kontrolomkostningerne. De kontrolmæssige konsekvenser af dette har man endnu ikke set resultaterne af i praksis. Hvis der nu skal spares yderligere, kan konsekvensen meget vel blive mistede eksportmuligheder og dermed tab af de arbejdspladser, der med god grund ligger regeringen meget på sinde, oplyser Den Danske Dyrlægeforening.

- Indtil nu har vi dyrlæger været stolte af at kunne gøre vores til at sikre slagtedyrene den bedst mulige behandling til det sidste, stolte af at være med til at begrænse følgerne af alvorlige sygdomsudbrud og stolte af at være garanter for et produkt, forbrugeren trygt kan sætte tænderne i. Dette ønsker vi skal forsætte, påpeger Carsten Jensen.