Modelskiftet fra TG til New Holland T8000-serien betød blandt andet, at New Hollands amerikanskbyggede stortraktor fik en mere europæisk betjening af liften. Samtidig fik power shift-transmissionen autofunktioner til kørsel både på landevejen og i marken. Transmissionen fik ligeledes et 19. gear, som gør det muligt at køre transport med reducerede omdrejninger på motoren.

Den brugte New Holland T8040 er set hos Lyngfeldt A/S. Traktoren er fra 2006 og har gået 4.169 timer. Den er med frontlift og affjedret foraksel. Ved introduktionen af T8000 i 2006 var T8040 topmodel i serien, men allerede året efter blev den overhalet af T8050, som har en motor, der yder 358 hestekræfter på toppen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tre typer foraksel

Lige som flere andre modelserier fra New Holland kunne også T8000 leveres med tre typer foraksel. Ud over standardakslen kunne kunderne vælge enten den affjedrede Terraglide-aksel eller SuperSteer-akslen, som reducerer traktorens venderadius med en lille halv meter.

Den brugte traktor er monteret med den affjedrede Terraglide aksel, som har central affjedring af forhjulene. Affjedringen har kun nogle få bevægelige dele, og i forhold til standardakslen er der kun et par ekstra smørenipler på akslen.

Om traktoren skal være udstyret med den ene eller anden type foraksel, afhænger af hvad traktoren skal anvendes til. Skal den køre meget transport, vil det være en fordel med den affjedrede aksel, som giver en god komfort på landevejen. I marken, og specielt hvis traktoren skal anvendes som pløjetraktor, gør SuperSteer-aksel det lidt lettere at vende på forageren.

Europæisk betjening

Liften på New Holland T8040 løfter 10.203 kg, og køres der eksempelvis med en rotorharve, kobles kraftudtaget automatisk fra, når redskabet løftes. På trods af at den blå stortraktor bygges på den anden side af Atlanten, er betjeningen af traktoren ret europæisk. Stort set alle funktioner betjenes fra sædets højre armlæn, og i modsætning til den forrige model, har New Holland T8040 en meget præcis betjening og indstilling af liften.

Transmissionen og vendegearet betjenes ligeledes med et joystick i armlænet. Som standard havde hydraulikpumpen i New Holland T8040 en ydelse på 166 liter pr. minut, og som ekstraudstyr var der mulighed for at tilvælge MegaFlow pumpen, som yder ikke mindre end 283 liter pr. minut.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2012 blev T8000- serien afløst af New Holland T8, som har en længere akselafstand og under motorhjelmen ligger der en FPT motor.

Undersøg historien

Med sin størrelse og vægt er New Holland T8040 det ideelle trækdyr til enten en gyllevogn eller en stor harve.

Men det er ikke ligegyldigt, om traktoren har kørt i marken med en harve, eller om den har kørt med en stor gyllevogn.

- Før der handles brugt New Holland T8040, er det derfor altid en fordel at kende traktorens historik. Har den hovedsagelig kørt i marken, kan man koncentrere sig om at kontrollere almindelig slitage. Har den derimod udelukkende kørt med en stor gyllevogn, er der risiko for, at bremserne er ved at være slidt i bund. Hvor slidte, de er, afhænger af, hvor god den forrige ejer har været til at holde bremserne på gyllevognen justeret op. Bliver der sjuske med justeringen, er det traktoren, som skal bremse hele vogntoget, og det er de ganske enkelt ikke dimensioneret til, siger Mikael Lindskjold, salgskonsulent hos Lyngfeldt A/S.

Han råder ligeledes til at være kritisk, når traktorens dækmontering vurderes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den brugte New Holland T8040 er monteret med 900 millimeter brede baghjul, og skal der nye dæk hele vejen rundt, løber det let op i 100.000 kroner. Førhen kunne man være heldig at finde brugte dæk med 30 - 40 procent mønster, men i dag slides dækkene helt i bund, og derfor findes der stort set ikke alternativer til fabriksnye dæk, siger salgskonsulenten.

New Holland T8040 har lyddæmperen monteret ved kabinens forreste højre stolpe, og ifølge montør Bjarne Nielsen er det en rigtig god ide at kontrollere udstødningssystemet for utætheder.

- På traktorer, som er chiptunet, ser vi af og til, at der bliver utætheder i udstødningssystemet eller ved manifolden. Undersøg derfor udstødningssystemet, og hvis der er utætheder, kan det indikere, at traktoren har været tunet og dermed udsat for en større belastning, end den er bygget til, siger Bjarne Nielsen, servicetekniker hos Lyngfeldt A/S.

Brug gearene

Power shift-transmissionen på New Holland T8040 har kun fire bakgear, og specielt mellem andet og tredje bakgear er der et stort spring, hvor hastigheden stort set fordobles.

- I T8000-serien er der mulighed for at programmere vendegearet, og jeg anbefaler altid, at traktoren programmeres, så der skiftes til et af de to lave bakgear. Køres der med en tung gyllevogn, og der ved høj hastighed skiftes til et af de to høje bakgear, er der risiko for, at koblingsbelægningen brændes af, siger serviceteknikeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han anbefaler ligeledes at prøvekøre traktoren og mærke efter, hvordan transmissionen skifter.

Allan Henriksen, servicechef hos Lyngfeldt A/S, tilføjer:

- I displayet, som er indbygget i den forreste højre kabinestolpe, findes der en menu, hvor trykket i de forskellige koblinger vises. Trykket i koblingerne skal ligge konstant og inden for en halv bar. Skiller en kobling sig ud, indikerer det, at koblingen enten er slidt eller er utæt.

Alternativer til prisen

Deutz- Fahr X720

Den er monteret med frontlift og affjedret foraksel og har luftanlæg med udtag til trykluftbremser. Til salg hos Brdr. Toft A/S.

Motor                                           Deutz

Artiklen fortsætter efter annoncen

Effekt hk                                     275

Moment Nm                               1300

Transmission                          power shift

Antal gear                                   40x40

Løftekapacitet kg                      10.500

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hydraulikydelse l/min             120

Vægt kg                                       9.450

Årgang/timer                              2008/4.846

Pris                                               459.000

Massey Ferguson 8480 Dyna VT

Den har frontlift og affjedring både på forakslen og på kabinen. Deer med trinløs transmission og er forberedt til autoguide. Til salg hos Heden Maskinforretning A/S.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Motor                                           Sisu

Effekt hk                                     290

Moment Nm                               1280

Transmission                             trinløs

Løftekapacitet kg                      10.500

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hydraulikydelse l/min             150

Vægt kg                                       9.410

Årgang/timer                              2006/6.255

Pris                                               450.000

John Deere 7810 TLS Autopowr

Den har frontlift og affjedret foraksel samt fire dobbeltvirkende hydraulikudtag og trinløs transmission. Til salg hos Asger Andersens Maskinforretning A/S.

Motor                                           John Deere

Effekt hk                                     190

Moment Nm                               882

Transmission                              trinløs

Løftekapacitet kg                      8.150

Hydraulikydelse l/min             102

Vægt kg                                       6.900

Årgang/timer                              2002/4.613

Pris                                               450.000

<PowerFocus>