Abonnementsartikel

Noget kunne tyde på, at overtrædelserne af en regel omkring kalvetransport falder. Meget få kalve blive flyttet inden navlestrengen er faldet af.

Der findes regler for meget, og der bliver kontrolleret for det meste, men kontrol kan også vise, at noget bliver bedre, og at de gældende regler i højere grad bliver overholdt.

Fornemmelsen hos myndighederne er, at omkring transport af spædkalve går det fremad. Reglerne siger, at en kalv skal være ti dage gammel, inden den bliver transporteret inden for Danmarks grænser, og først efter 14 dage må den krydse grænsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Navlestreng eller sår

Der er dog den undtagelse, at en kalv ikke må flyttes, så længe den har navlestrengs-rester eller såret efter navlestrengen ikke er helet. I 2009 fandt politiet sammen med Fødevarestyrelsens rejsehold 14 kalve, der blev flyttet i strid med navlestrengs-reglerne. Det tal faldt i 2010 til to kalve, og i 2011 blev det tal yderligere halveret til én kalv.

Det oplyser fødevareminister Mette Gjerskov (S) i et svar til Folketinget, skriver Altinget.dk.

Der er dog tale om en stikprøvekontrol på danske veje, så hvor mange kalve, der reelt bliver flyttet i strid med reglerne, det er umuligt at sige.

Total eksport-kontrol

Til gengæld ved man, om reglerne bliver overtrådt, når kalve bliver eksporteret, for alle kalve bliver kontrolleret. Fødevareministeren oplyser, at der mellem 2008 og 2011 ikke er sket navlestrengs-overtrædelser.

Tallene for 2012 er ikke offentliggjort endnu.