Det er lidt som at træde tilbage i tiden og gå rundt i et gammelt dansk mejeri, når man træder inden for døren på New Kenya Co-operative Creameries - eller KCC - i Dandora lidt uden for Kenyas hovedstad, Nairobi.

Mejeriet har nemlig valgt at hente store dele af inventaret i Danmark og de øvrige nordiske lande.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selv gulvfliserne er importeret fra Danmark.

- Vi har valgt at importere fra Danmark, fordi vi ville have dansk kvalitet, fortæller produktionschef, Dennis Kiprop.

Og netop kvaliteten og især langtidsholdbarheden er tilsyneladende det, KCC er gået efter. Der er nemlig ingen af maskinerne, der ser ud til at være produceret inden for de seneste 30-40 år.

I fyrrummet står en gammel dampkedel fra Tøma fra begyndelsen af 1970'erne ved siden af en nyere model fra Storbritannien, som kun er ti år gammel.

- Den nyere model bruger mindre brændsel, men den er mere ustabil og har en tendens til at bryde sammen. Så jeg vil ikke kassere den gamle - jeg kan godt lide dem begge to, siger produktionschefen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danmark leverer kulturen

Mejerikoncernen KCC har eksisteret siden 1925, gik konkurs i 2003 og blev overtaget af staten. Derfor blev Kenya Co-operative Creameries til New Kenya Co-operative Creameries.

Koncernen har 11 mejerier og 11 kølehuse landet over. De håndterer til sammen mellem 300.000 og 400.000 liter mælk hver dag.

Heraf kommer 130.000 liter til mejeriet i Dandora, hvor der produceres smør, yoghurt, frisk mælk og mala, som er en fedtholdig mælk, der minder om fløde.

Mejeriet arbejder lige nu med at introducere yoghurt lavet med smag fra friske frugter i stedet for koncentrat, som mejeriet hidtil har brugt.

Yoghurt-kulturene bliver også importeret og kommer fra danske Chr. Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stort landbrug på 10 køer

De fleste af de 50.000 landmænd, som leverer til KCC, har en-to køer, hvilket er den typiske størrelse på et kvægbrug i Kenya. Nogle KCC-leverandører har dog op til 10 køer.

Når de har malket, bærer de mælken til det nærmeste kølehus, så mælken kommer på køl senest en time efter malkning. Ifølge produktchef Dennis Kiprop har ingen af leverandørerne længere til et kølehus eller et mejeri, end at mælken kan være fremme så hurtigt.

Sælger mælkepulver som frisk mælk

Der er stor forskel på, hvor meget mælk mejeriet får leveret i nogle perioder af året i forhold til andre. Delvist er der i lavsæsonen tørke, og der er mindre græs til køerne og dermed mindre mælk. Og delvist er kun cirka halvdelen af mejeriets landmænd på kontrakt, hvilket vil sige, at mejeriet reelt set ikke ved, hvor meget mælk der kommer ind om dagen.

Derfor bliver mælk fra perioder med overflod tørret og gemt på lager til nedgangstider. Da bliver det så blandet op med vand til en mælkeblanding, der fyldes i den sædvanlige emballage og sælges i supermarkedet, som var det frisk mælk.

- Man kan ikke smage forskel, påstår Dennis Kiprop.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I kystregionen nær Mombasa bliver rigtig meget mælk fra mælkepulver solgt i butikker, fordi der ikke er ret mange køer i området på grund af varmen. Ofte laver mejerierne halv/halv-mælk, hvor halvdelen er friskt, for at forbedre smagen.