Stort set alle de marker, hvor Kristian Møller Sørensen dyrker melkartofler, ligger tæt på en stor plantage med mange krondyr og her har en flok med cirka 80 voksne krondyr har været på rov og ødelagt pletter i markerne fuldstændigt ved at grave kartoflerne op og æde dem.

- Jeg vil vurdere, at det drejer sig om et samlet areal på cirka fem hektar, hvor udbyttet bliver stort set lig nul. De går virkelig grundigt til værks, og har de først besluttet sig for at de vil ind i kartoflerne, er de ikke til at stoppe, fortæller Kristian Møller Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter oplevelserne med kronhjortene i år har han derfor besluttet sig for at opsætte et kraftigt firerækket strømførende hegn langs kanten af skoven på en strækning over cirka fem kilometer. Han har endnu ikke overblik over, hvor dyrt det bliver.

Men med afgrødeskader for mere end 150.000 kroner alene i år, er han overbevist om, at investeringen vil tjene sig hjem allerede første år, efter at det er sat op.

Gulligt skær

Udover krondyrenes angreb har melkartoflerne også lidt under den rigelige nedbør, så Kristian Møller Sørensen satser på at levere de første kartofler sidst i august.

- Jeg regner med at tilmelde 8.000 tønder til forkampagnen, som starter 27. august. Det er et par uger, før vi begynder på de ordinære leveringer, siger Kristian Møller Sørensen.

Beslutningen om at levere en så stor mængde så tidligt er i høj grad taget, netop fordi melkartoflerne på nogle af markerne allerede sidst i juli begyndte at få et gulligt skær i toppen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er for tidligt, og derfor tror Kristian Møller Sørensen ikke, at udbytterne vil komme til at ligge i top på alle markerne med melkartofler. Til gengæld håber han, at melkartoflerne kan afregnes til gode priser, da tørken i USA og Rusland er så omfattende, at det forhåbentlig også vil få afsmittende effekt, på den pris kartoffelmelet bliver afregnet til.

Mindre vanding

Den megen regn er dog ikke så skidt, at det ikke er godt for noget. Det har nemlig betydet, at kartoflerne kun er vandet én til tre gange, og at vårbyggen er vandet cirka en tredjedel mindre end normalt. Udover at have givet en knap så travl sommer, hvor tiden har kunnet bruges på andet end at flytte vandingsmaskiner, har det også betydet, at omkostningerne til vanding foreløbig er cirka 100.000 kroner mindre end normalt.

Det er dog meget forskelligt, hvordan den megen regn har præget afgrøderne. For mens melkartoflerne hurtigt er blevet gule i toppen, har læggekartoflerne sat usædvanligt mange knolde.

Først i august blev kartoflerne sprøjtet mod skimmel for syvende gang.

- Det er meget normalt, og jeg vil gætte på, at vi ender med at sprøjte kartoflerne 10 til 12 gange mod skimmel, siger Kristian Møller Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han har kørt med Tridex DG, Ranman og Revus og har i to af sprøjtningerne haft Amistar med for at bekæmpe bladplet i kartoflerne. Derudover har det været nødvendigt at sprøjte mod tæger langs hegnene. Kartoflerne er bejdset med Prestige, som har effekt mod både cikader og rodfiltsvamp, men altså ikke tæger.

Nedvisning af læggekartofler

De melkartofler, der leveres direkte til fabrikken, nedvisnes ikke. Derfor bliver læggekartoflerne de første, der skal nedvisnes.

- Det bliver gjort med Reglone en uge inde i august, så læggekartoflerne er klar til optagning midt i september. Effekten af nedvisning med Reglone i sorten Kuras har i tidligere år vist sig at være lidt træg. Derfor kan det igen i år blive nødvendigt at søge om dispensation til at bruge Spotlight for at opnå en tilstrækkelig effektiv nedvisning af læggekartoflerne, siger Kristian Møller Sørensen.

Gaskanoner og poser med menneskehår

Gaskanoner, hjortetaksolie, skræmsler og ophængning af poser med menneskehår er blot nogle af de mange midler, som landmændene i området har grebet til for at skræmme kronhjortene væk fra markerne - uden at det dog har hjulpet i mere end nogle få dage.

Kristian Møller Sørensen fortæller også om eksempler på landmænd, der selvom de har sat strømførende hegn op, har måttet konstatere, at det heller ikke har været tilstrækkeligt, da krondyrene blot har løbet hegnet ned.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter oplevelserne med kronhjortene i år har Kristian Møller Sørensen derfor besluttet sig for at opsætte et kraftigt firerækket strømførende hegn langs kanten af skoven på en strækning over cirka fem kilometer. Han har endnu ikke overblik over, hvor dyrt det bliver. Men med afgrødeskader for mere end 150.000 kroner alene i år, er han overbevist om, at investeringen vil tjene sig hjem, allerede første år efter at det er sat op - såfremt det kan holde de ubudne gæster vær fra markerne med kartofler. Og selvom der skal ofres mange penge på opsætningen af hegnet, så trøster Kristian Møller Sørensen sig med, at det er en af de meget få investeringer inden for landbruget, hvor der er gode muligheder for at investeringen kan tjenes ind allerede det første år.

Grangaard

Marlene og Kristian Møller Sørensen driver fra ejendommen Grangaard ved Silkeborg i alt 451 hektar, hvoraf de 169 er med kartofler.

Parret ejer selv 310 hektar, og forpagter de resterende 141 hektar. Alle 451 hektar kan vandes. Til det bruges 11 Fasterholt vandingsmaskiner med slangelængder fra 575 til 675 meter.

Læggekartoflerne opbevares i en gammel kostald, hvor de lagres i 10 tønder kasser. Størstedelen af mel- og pulverkartoflerne leveres direkte til fabrikken. Dog kan 20 til 30 procent af avlen opbevares i en hal, hvor de ligger i tre meters højde. På den måde undgår Kristian Møller Sørensen at lægge kartoflerne i kule på markerne.

Vårbyggen opbevares i to amerikanersiloer, der hver kan rumme 950 ton.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Markplan 2012                             Sort                                                                               Antal hektar

* Kartofler, mel                         Kuras (90 procent), Aviala (10 procent)               150

* Kartofler, pulver                     Saturna                                                                        3

* Kartofler, lægge                      Kuras, Aviala, saturna                                             16

* Vårbyg, fremavl                      Columbus                                                                    132

* Vårbyg, malt                           Quench                                                                         150

Artiklen fortsætter efter annoncen

* Dyrket areal i alt                                                                                                          451