Abonnementsartikel

Et langt og sejt træk for fagligt funderede regler omkring sprøjtemidler er ved at bære frugt, vurderer plantedirektør fra Seges.

- Der breder sig lige nu en ny erkendelse af, at dansk landbrug og dets brug af pesticider ikke er et problem, men at landmændenes produktion tværtimod hæmmes af rigide og fagligt dårligt funderede regler, der samtidigt betyder stærkt forøget risiko for resistens. Den erkendelse har været længe undervejs, men er ikke desto mindre særdeles velkommen. Det siger Ivar Ravn, direktør i Seges afdeling for planter og miljø.

Tidligere på ugen offentliggjorde Miljøministeriet en rapport, hvor en række udenlandske eksperter blandt andet peger på, at det danske godkendelsessystem for pesticider er unødigt tungt og at en ændring af systemet kan ske, uden at det får negative miljøeffekter

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Konklusionerne lægger i høj grad på linje med de vurderinger, som vi i Seges i efterhånden mange år har argumenteret for. Derfor kan man ikke andet, end se rapporten som en decideret game-changer. Vores argumenter er tidligere faldet på klippegrund, men med rapporten fra Miljøministeriet er det oplagt, at der må tænkes nyt.

- Resistensproblematikken er også blevet behandlet i dagspressen i løbet af ugen, og det er oplagt for mig, at der er ved at opstå en bredere forståelse af, hvilke udfordringer landmændene kæmper med, når de ikke har mulighed for at foretage en effektiv behandling af afgrøderne, understreger Ivar Ravn.