- Det er simpelthen for ringe, at så mange svineproducenter ikke overholder elementære dyrevelfærdsregler. Landmanden har ansvaret for, at reglerne bliver overholdt, og jeg vil straks efter sommeren tage problemet op med erhvervet. Da skal vi også forhandle et nyt veterinærforlig på plads med Folketingets partier. Her må vi se på, hvordan vi kan få landmændene til at overholde reglerne.

Sådan lød svadaen fra fødevareminister Mette Gjerskov, da hun i sidste uge kommenterede offentliggørelsen af den årlige rapport fra Videncenter for Dyrevelfærd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rapporten påviser en lang række fejl i håndteringen af syge dyr. Det drejer sig blandt andet om dyr, der bliver behandlet for sent eller ikke er isoleret i sygeafdelinger med henblik på plejebehandling.

Værst ser det ud i svinebesætningerne. Der blev fundet overtrædelser i 51 procent af disse. Hos besætninger med slagtekyllinger var tallet 30 procent, mens der blev fundet brud på reglerne i 29 procent af pelsdyrbesætningerne og 24 procent af kvægbesætningerne.

Fødevareministerens veterinærdirektør er dog ikke så skarp i sin udmelding:

- Selv om resultatet er bedre end i 2011, er der stadig rum for forbedring. Resultatet viser, at der fortsat er behov for fokus på håndteringen af syge og tilskadekomne dyr samt indretningen af sygestier, siger veterinærdirektør Per Henriksen.

Det glæder dog veterinærdirektøren, at der ikke har været tilfælde af grovere uforsvarlig behandling af grise med politianmeldelse til følge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Drejer sig om enkeltdyr

Direktøren i Videncenter for Svineproduktion (VSP), Nikolaj Nørgaard, ser også mere nuanceret på den nye rapport.

- Jeg er ret sikker på, at vi gør det bedre, end disse tal antyder. For tallene kan sagtens af tilfældige borgere opfattes sådan, at der er problemer med halvdelen af dyrene, og det er jo ikke retvisende. Jeg tror, det i halvdelen af tilfældene drejer sig om enkeltdyr, siger VSP-direktøren.

- Derfor tror jeg ikke, der procentvis er problemer med flere svin end for eksempel køer. Det er bare sådan, at i en besætning med mange tusinde dyr finder man lettere et enkelt dyr, og så kommer det til at se ud, som om det er hele besætningen, det er galt med.

- Procentvis tror jeg heller ikke, der er problemer med flere svin i vore stalde, end der er med kæledyrene i private familier.

Flere uden sanktioner

- Desuden noterer jeg, at der er en lille fremgang i rapporten, idet der er flere besætninger, der går gennem kontrollen uden sanktioner, siger Nicolaj Nørgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Netop disse sanktioner var emnet, da Videncenter for Svineproduktion og Fødevarestyrelsen for godt en måned siden holdt et velfærdsseminar i Horsens. Her argumenterede VSP for, at en række sanktioner omfatter bagateller, der ikke burde ende med sanktioner (indskærpelse, påbud eller politianmeldelse) og dermed være med til at give det liden flatterende billede af dyrevelfærdsforholdene i de danske svinestalde.

Veterinærdirektør Per Henriksen medgav, at en del indskærpelser svarede til "en løftet pegefinder", og han gav tilsagn om at mødes med erhvervet og se nærmere på hele sanktionssystemet.

Det første møde har været afholdt.

Indsigt i kontrolrapporterne

- Her så vi, at der er rimelig stor overensstemmelse mellem, hvad vi observerer i Danish-kontrollen, og hvad Fødevarestyrelsens kontrollanter noterer af problemer, siger Nicolaj Nørgaard.

Er det opfattelsen af problemets alvor, der er forskellig?

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det må vi se nærmere på. Vi har fået indsigt i alle kontrolrapporterne, og så vil vi bruge de næste par månederne til at se, hvori forskellen består.

Tror du, der er politisk klima til at bløde op på sanktionerne, når ministeren synes, det er for ringe, at så mange svineproducenter ikke overholder elementære dyrevelfærdsregler?

- Det må vi have en snak med hende om. Vi kan nok gøre det lidt bedre, men vi kan ikke garantere at komme ned på nul problemer, siger Nicolaj Nørgaard.