Økologisk dyrkning giver i gennemsnit 25 procent mindre udbytte end konventionelle dyrkningsmetoder.

Det er forskere fra University of Minnesota i USA og McGill University i Canada, der har stået bag det omfattende studie, som har set på 66 markforsøg verden over. Undersøgelsen viser dog også, at det varierer fra afgrøde til afgrøde, hvor stor forskellen på udbyttet er.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Resultaterne kommer ikke bag på institutleder for Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet, Svend Christensen, og de passer godt med det billede, man ser i Danmark.

- Det er en generel tendens i hele verden, at der er forskel i udbyttet, så det er ikke overraskende. Det passer også meget godt med de danske udbytteforskelle, siger Svend Christensen til altinget.dk.

Forsvarligt at dyrke økologisk?

Undersøgelsen sætter fokus på den problemstilling, der længe har været til debat: Får vi nok ud af at dyrke økologisk, og kan det forsvares i en verden, hvor kampen om ressourcer bliver stadig mere intens?

- Der ligger en klar udfordring for økologien i at komme op på siden af det konventionelle landbrug, siger Svend Christensen.

Mens økologiske varer sælges som et miljøvenligt alternativ til de konventionelle landbrugsvarer, argumenterer kritikere for, at økologisk landbrug har mindre udbytte og kræver mere land til at producere den samme mængde fødevarer som konventionelle landbrug - hvilket i sidste ende kan underminere miljøgevinsterne på grund af skovrydning og tab af biodiversitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover viser alle fremskrivninger, at vi bliver flere og flere mennesker i verden, og forskning har vist, at efterspørgslen på fødevarer kun bliver større herfra. Med den voksende middelklasse i lande som Kina og Indien, der tidligere var blandt verdens fattigste, vokser efterspørgslen efter dagligvarer yderligere.

Færre midler udefra i øko-dyrkning

Men argumenterne er forfejlede, og vi skal ikke droppe økologien, bare fordi udbyttet her er mindre. Det mener formand for Økologisk Landsforening, Evald Vestergaard.

Ifølge ham er det nemlig ikke nok kun at se på udbyttet af en produktion. Gør man det, overser man alt det, der bruges undervejs i produktionen, og den skade landbruget gør på naturen. Vi bliver ifølge ham også nødt til at se på, hvilke aftryk produktionen har på omgivelserne.

- Du kan have højt markudbytte, hvis du tilfører kvælstof og bruger sprøjtemidler, men kigger du kun på udbyttet, glemmer du at indregne, hvad det koster at risikere grundvandet, ødelægge biodiversiteten og skade naturbalancen ved kvælstofudledning og brug af fosfor, siger han til altinget.dk.

Økologi-chef i Landbrug & Fødevarer, Kirsten Lund Jensen, er enig i, at det ikke er nok kun at se på udbyttet af landbruget. Blandt andet fordi man i økologisk landbrug bruger færre midler udefra i produktionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er regnet ind i de økologiske budgetter, at man blandt andet kan have et lavere udbytte. Derfor koster de økologiske produkter jo også lidt ekstra. På samme tid bruger man færre indsatsfaktorer, når man dyrker landbrug økologisk, man gøder ikke lige så meget og bruger ikke de samme plantebeskyttelsesmidler. Det kan godt være, man har et lidt lavere udbytte, men man bruger også færre ressourcer udefra i produktionen, siger Kirsten Lund Jensen til altinget.dk.