Økologisk planteavls særlige udfordringer som ukrudt, afsætning og udfasning af konventionelle inputs kommer til debat på tre møder i november i henholdsvis Rebild, Horsens og Odense.

Det er Økologisk Landsforening, der inviterer til disse møder, hvor øko-planteavlerne Per Bundgaard, Kristian Andersen og Kurt Jessen vil fortælle om deres udviklingsarbejde for at opnå bedre udbytter. De deltager alle i projektet "Bedre udbytter" sammen med yderligere to økologiske planteavlere, Aarhus Universitet og Økologisk Landsforening, hvor rådgivningschef Sven Hermansen er projektleder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Formålet med projektet er at skabe bedre udbytter. Og "bedre" er ikke nødvendigvis flere kg. Det kan også være bedre kvalitet og bedre priser. Generelt handler det om at trimme bedriften og dyrkningssystemet for at modvirke potentielle tab af udbytter og kvalitet, siger Sven Hermansen, der er en af oplægsholderne på møderne.

Rækkesåning hos Per Bundgaard

Det første møde er på Comwell Rebild Bakker den 11. november, hvor Per Bundgaard vil fortælle om sine erfaringer. Han driver omkring 1.000 hektar økologisk planteavl i det nordjyske, hvor bliver kornet sået på række. Det meste af markarbejdet foregår i faste kørespor og ved hjælp af gps- og kamerateknologi.

- Vi har haft meget fokus på ukrudt. Derfor sår vi kornet i rækker, så vi kan radrense. Dernæst arbejder vi med præcis placering af gødning og håber at se nogle effekter på mineralisering, siger Per Bundgaard.

Rækkedyrkningen har tilsyneladende også andre fordele, som viste sig i den tørre sommer.

- Der er nogen, der siger, at korn i rækker har mindre vandbehov, og jeg må sige, at jeg var positivt overrasket denne sommer. Jeg kan ikke helt gennemskue, hvordan det hænger sammen, men det kan vi jo få en diskussion om på mødet, siger Per Bundgaard, der som det næste vil koncentrere sig om efterafgrøder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Delprojekter

I projekt "Bedre udbytter" indgår også to delprojekter, som nogle af landmændene deltager i:

· Forsøg med GPS-styrede jordprøver, som skal bidrage til optimeret gødskning af den enkelte mark.

· Forsøg med efterafgrøder. Erfaringerne fra forsøget er især relevante i lyset af, at danske økologiske landbrug fra 2021 skal klare sig uden tilførsel af konventionel husdyrgødning.

Debat med formænd

Formand og næstformand i Økologisk Landsforening, Per Kølster og Jens Krogh, vil også deltage i møderne, og der bliver derfor også rig lejlighed til at diskutere økologisk landbrugs generelle udfordringer med afsætning, politiske rammevilkår samt recirkulering af næringsstoffer og udfasning af konventionel gødning.

Møderne finder sted henholdsvis den 11. november på Comwell Rebild Bakker, den 13. november på Dalum Landbrugsskole og den 19. november på Bygholm Landbrugsskole. Alle steder foregår møderne i tidsrummet klokken 19 til 22.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er gratis at deltage, men tilmelding kræves senest tre dage før hvert arrangement. Se program og tilmeld på www.okologi.dk/bedreudbytter.