Det kom som en overraskelse for forskerne, da resultater i foråret tydede på, at salmonellabakterien har mindre held med at bide på økologiske og frilandsgrise end på konventionelle indendørs grise. Dengang havde forskerne ikke et bud på, hvorfor de udendørs grise udskilte mindre salmonella ved slagtning. Men resultaterne ser ud til at holde, for nu bekræfter en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet resultaterne.

Forskerne bag den nye undersøgelse kender ikke årsagen, men har en teori:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi forestiller os, at økologiske grise er mere robuste over for salmonellabakterien og derfor bedre kan nå at "rense sig selv" for bakterien før slagtetidspunktet, forklarer sektionsleder Jan Tind Sørensen, Aarhus Universitet, som står bag undersøgelsen sammen med dyrlæge Marianne Bonde.

I undersøgelsen udskilte 1,9 procent af de økologiske grise salmonella ved slagtning, mens tallet var 1,1 procent for de konventionelle frilandsgrise og 4,2 procent for de konventionelle indendørs grise.

Mere robuste

Da også konventionelle frilandsgrise udskiller mindre salmonella ved slagtning, formoder Jan Tind Sørensen, at der er flere grunde til forskellene i forhold til konventionelle indendørs grise.

Såvel økologiske som konventionelle frilandsgrise opholder sig i hele diegivningsperioden på friland. Det kan tænkes, at det gør grisene mere robuste, siger han og understreger, at der er tale om formodninger. Årsagen til salmonellainficering blev ikke undersøgt i forsøget.