DTU Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut offentliggør torsdag en årsrapport over forekomsten af fødevarebårne sygdomme. I den kan man læse, at der i 2017 blev registreret 25 salmonelleudbrud i Danmark. Det er dobbelt så mange som i 2016, men det betyder ikke, at flere danskere er blevet smittet. Til gengælde er man blevet bedre til at opdage udbruddene. Det skriver dr.dk med henvisning til et Ritzau-telegram.

En af de nye metoder er 'helgenomsekventering', som bruges til at typebestemme bakterier fra alle salmonellapatienter i Danmark. Dermed kan man lettere kæde patienterne sammen til den samme smittekilde, forklarer Luise Müller, der er epidemiolog hos Statens Serum Institut.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi håber, at det kan føre til en nedgang i salmonellatilfælde på sigt, ved at vi kan arbejde mere målrettet med at finde ud af, hvad det er for nogle fødevarer, der gør folk syge, siger hun til Ritzau.

Danskproduceret svinekød er den fødevare, som har gjort flest danskere syge med salmonella i 2017,. Der er ikke fundet tilfælde, hvor det var dansk kyllingekød, der var årsagen.

I 2017 blev i alt 1067 danskere syge af salmonella. Til sammenligning blev 4257 danskere syge af campylobacter-bakterien samme år. Campylobacter er den bakterie, som har gjort flest danskere syge sidste år.