Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter mener, at Arlas beslutning om at købe soja-certifikater er "farlig".

- Det er en farlig vej, som Arla Foods tilsyneladende er ved at bevæge sig ind på ved at købe soja-certifikater. Uden at det står helt klart, hvad certifikaterne dækker over, er det ikke vanskeligt at indse, at den form for certificering er et skridt væk fra almindelige markedsvilkår, skriver LDM-formand Kjartan Poulsen sit ugebrev.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Landmændene eller deres organisationer, som dyrker sojaen, kan frit sætte prisen på den merpris, de vil have. Hvis man derimod lod udbud og efterspørgsel danne prisen på den ene slags soja og den anden slags soja, så ville det være op til de almindelige markedsvilkår at sætte prisen. Ved at lave det til en certificeret produktion er der ingen styr på prisfastsættelsen. Det er naivt at tro, at de sydamerikanske sojaproducenter vil gøre det gratis, ligesom vi herhjemme er vant til under Arlagården, fortsætter han.

Arla har besluttet at købe certifikater svarende til 30 procent af den mængde soja, der anvendes på de danske og svenske Arla-gårde. Det vil koncernen gøre frem mod 2015, hvor et krav om 100 procent bæredygtigt soja til Arla-køerne bliver et krav.