I årets første seks måneder nåede Arla en omsætning på knap 30 milliarder kroner mod 27 milliarder kroner i første halvår 2011.

Det centrale økonomiske mål er ifølge Arla mælkeprisen til andelshaverne, og den er under pres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Resultatet for første halvår på 455 millioner kroner er på niveau med forventningerne, men Arlaindtjeningen for halvåret på 2,64 kroner pr. kg er under sidste års halvårsniveau på 2,74 kroner pr. kg mælk. 

Resultatet er lidt lavere end samme periode sidste år, hvor Arla opnåede et resultat på 521 millioner kroner.

- Vi forventer at nå vores planlagte årsresultat på tre procent af omsætningen svarende til 1,8 milliarder kroner (efter skat, red.), men mælkeprisen til andelshaverne er ikke, som vi ønsker den. Industrimarkederne har udviklet sig mere negativt end forudset. Primært på grund af en uventet forøget mælkeproduktion i verden, der presser prisen og dermed indtjeningen på vores salg af råvarer til industrien og på den globale E-auktion, hvilket rammer en fjerdedel af vores mælk, siger Arlas koncernøkonomidirektør Frederik Lotz. 

Vækst uden for Europa 

Generelt set har halvåret ifølge Arla vist "en fornuftig organisk vækst" i omsætningen på 2,8 procent trods de hårde markedsforhold på Arlas største markeder.

Især Arlas strategiske vækstmarkeder viser mærkbar fremgang i salget. I regionen Mellemøsten & Nordafrika har Arla øget omsætningen med 20 procent, mens væksten er 40 procent i Rusland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er også tocifrede vækstrater at finde hos datterselskabet Arla Foods Ingredients (AFI), som fremstiller vallebaserede ingredienser til fødevareindustrien. AFI øgede omsætningen med 14 procent. 

- Vi ser en klar positiv udvikling i lønsomheden på vækstmarkederne. Selvom vi fortsat holder fokus på de europæiske kernemarkeder, kommer Arla fremadrettet til at øge aktiviteterne uden for Europa og bevæge os derud, hvor væksten er, og hvor efterspørgslen på mejerivarer stiger kraftigt, siger Peder Tuborgh, administrerende direktør.

Forventer at nå målet

Den forventede omsætning i 2012 er cirka 60 milliarder kroner uden fusioner.

Inklusiv fusioner forventes omsætningen at lande på omkring 62 milliarder kroner i 2012, alt efter hvornår fusionerne med MUH og Milk Link godkendes af konkurrencemyndighederne. Den samlede omsætning i 2011 var på 55 milliarder kroner.

Arla forventer, at priserne på det globale industrimarked - og dermed Arlas indtjening - forbedres i sidste halvår af 2012.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dertil vil en række af de effektiviseringstiltag, som blev iværksat i første halvår, betyde, at koncernens omkostninger falder løbende fra slutningen af året og ind i 2013. Årets resultat forventes derfor at blive de planlagte tre procent af omsætningen, svarende til 1,8 milliarder kroner efter skat og 1,45 milliarder før skat.

- Selvom vi forventer at nå det planlagte resultat for helåret 2012, kan vi se, at det bliver svært at nå samme niveau for Arlaindtjeningen som i 2011. Vores forventning til andet halvår i et turbulent marked er at nå en Arlaindtjening, der stiger i forhold til første halvår, men desværre stadig ender lidt under indtjeningen pr. kg. mælk for 2011, siger Frederik Lotz.