Abonnementsartikel

Senest i 2015 skal al soja, der bruget til kvægfoder hos Arlas mælkeproducenter, være bæredygtigt.

Oprindeligt var målet i Arlas sojapolitik en omlægning senest i 2020, men nye oplysninger om forsyningsmuligheder har nu fået Arlas bestyrelse til fremskynde processen.

Det sker efter, at Arla har undersøgt udbuddet på verdensmarkedet af bæredygtig soja og haft kontakt til foderstofbranchen i Danmark og Sverige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi mener, at det er realistisk, at vi i 2015 kan anvende bæredygtig soja på vores gårde. Så det går vi efter, siger formanden for Arlas andelshaverudvalg, Jan Toft Nørgaard.

- Helt overordnet er vi i Arla bekymrede over den meget intensive sojadyrknings effekt på lokalsamfundene i Sydamerika. Vi har set nogle ubehagelige eksempler, hvor blandt andet børn har fået svære helbredsmæssige påvirkninger. Vi ønsker, at den soja, vi anvender i vores produkter og til at fodre vores køer, er produceret, uden at det sætter miljøet og lokalsamfundet under pres, siger Jan Toft Nørgaard.

Bestyrelsen vedtog også, at Arla frem til 2015 vil støtte den bæredygtige sojaproduktion ved i 2012 at købe certifikater svarende til 30 procent af den mængde soja, der anvendes på de danske og svenske Arla-gårde.