Dansk planteavl har indtil nu stort set været forskånet for alvorlige problemer med ukrudt, der udvikler resistens eller immunitet overfor ukrudtsmidlerne.

Nye test gennemført af Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet viser imidlertid, at problemet er stigende. Testene er gennemført på frøprøver, der er indsendt af landmænd og landbrugskonsulenter. Det oplyser Videncentret for Landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Resultaterne giver bestemt grund til bekymring, siger Jens Erik Jensen, landskonsulent i Videncentret for Landbrug, Planteproduktion.

Et velkendt problem i andre lande

Årsagen til alvorlige resistensproblemer er, at der ofte i ukrudtsbestande er enkelte individer, der genetisk er resistente mod et ukrudtmiddel. Bekæmpes ukrudtet konsekvent med dette middel eller midler med samme virkemekanisme i planterne, så kan de resistente individer komme til at dominere bestanden.

- Resistens over for ukrudtsmidler er et velkendt problem i andre lande, men det er indtil nu stort set lykkedes os at holde problemet væk fra Danmark. Det er sket ved at bruge reducerede doser af ukrudtsmidlerne og holde sunde, afvekslende sædskifter, der er med til at sikre, at ukrudtet ikke får for gode vækstbetingelser.

- Nu ser det imidlertid ud til, at resistensproblemet alligevel er stigende, og det kan blive et alvorligt problem for landmanden. I Danmark er der stramme regler for, hvilke midler der må bruges i ukrudtbekæmpelsen, og dermed er der begrænsede muligheder for at vælge mellem midler med forskellige virkemekanismer til ukrudtbekæmpelsen. Samtidig er der tegn på, at flere af ukrudtsarterne viser resistens over for flere midler, så det bliver vanskeligt at lave en effektiv bekæmpelse, siger Jens Erik Jensen.