På grund af de tyske elafregningspriser er tyske biogasanlæg så god en forretning, at  tyske landmænd i stor stil opkøber dansk majs og nu er begyndt selv at forpagte jord i Danmark for at få mere majs.

- Det bliver mere og mere udbredt på grund af den enorme vækst, vi ser i den tyske produktion af biogas, siger Sune Hallberg, driftsøkonomikonsulent i Sønderjysk Landbrugsforening, til JydskeVestkysten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tyske biogasanlæg helt nede ved Eckernförde forpagter jord nord for grænsen, oplyser han.

Der er gode penge i biogas for tyske landmænd, fordi tyske elforbrugere via strømregningen betaler en lille merpris for den strøm, som biogassen laver.

Tyskerne betaler mere for jorden

Normalt koster det mellem 3000 og 4000 kroner at leje en hektar landbrugsjord i Danmark, men tyske landbrug byder op mellem 5500 og 7500 kroner for at leje en hektar nord for grænsen.

- Vi oplever derfor, at danske landmænd ikke kan være med på de høje bud, siger Sune Hallberg til JydskeVestkysten.

Og der kan blive endnu mere rift om biomajsen til tyskerne fremover. Den tyske regering står over for at skulle revidere sin energilovgivning, og med planerne om at opgive a-kraften kan der komme endnu mere fokus på biogas.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der vil være et voksende tysk marked for biogas. Det er kommet for at blive, siger økonomichef i Landbo Syd Heinrich Lüllau til JydskeVestkysten.