Der er mange faktorer, som har betydning for, hvor god foderkvalitet, man opnår. Det starter først og fremmest med det rigtige slættidspunkt og det rigtige vejr, men efterfølgende med den rigtige maskinsammensætning. Det skriver Flemming Hedegaard, chefrådgiver, Byggeri & Teknik I/S i den nyeste udgave af Bovilogisk, der udkommer den 15. juli.

- Skårlægningen er vigtig både for at undgå jord i ensilagen, men også for at få gang i græsset igen. Dertil kommer sammenrivningen, som skal have alt med, men ingen jord. Når snitteren har været der, afgøres resten i lagringsprocessen, og en stor del af det bliver afgjort i indlægningen. Her er finsnitterholdets vigtigste person placeret. Det er nemlig ham, der er afgørende for, om pakningen bliver god, skriver Flemming Hedegaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han peger på, at langt de fleste bruger en gummiged til indlægningen, og det er helt fint, hvis føreren er sit ansvar bevidst.

- Det kan dog være svært at holde sig til det tynde materialelag med gummigedens mange kræfter og store skovl, når man har siddet der i 10, 12 eller måske 14 timer i træk - hele tiden jagtet af føreren på en stor finsnitter og to til fire vogne, der konstant læsser af, konstaterer han.

Opfinder selv udstyret

Der findes ifølge Flemming Hedegaard flere muligheder for at hjælpe med findelingen. Flere vogne og snittervogne kan monteres med spredevalser, som sørger for en bedre udlægning af de store læs, som er rystet godt sammen over flere kilometer eller hektar. En stor hjælp, men en begrænsende faktor, når der skal læsses af.

- Der findes desuden flere bud på stakjævnere, som kan spændes på en traktor og anvendes til at jævne stakken sammen med for eksempel en gummiged, der får materialet flyttet op i stakken, forklarer Flemming Hedegaard og fortsætter:

- Når man nu ikke er tilfreds med det, der er på markedet, så går man bare hjem i maskinhuset og bygger det, man ønsker. Sådan gør man i hvert fald hos Erling Kjær Maskinstation i Vildbjerg i Vestjylland. Her tænker man ikke altid som andre – eller faktisk tænker ikke ret mange, som folkene på maskinstationen, og det giver travlhed i maskinhuset om vinteren, for det er her, tankerne bliver til virkelighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I denne omgang blev det til en Combi-silosvans, som er bygget op på en tre meter Kuhn Rotorharve og påsat specialbyggede tænder, så maskinen både kan løfte ensilagen og samtidig jævne det ud i fine lag. Det sparer tid og giver en højere kvalitet i stakken.

Læs mere om Combi-silosvansen i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 15. juli. Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.