Politikerne anerkender, at der er økonomiske krise i landbruget, og at det er meget vanskeligt at skaffe penge til nye stalde og ny teknologi, der skal løse en række af erhvervets gyllerelaterede miljøproblemer. Rent teknisk er løsningerne indenfor rækkevidde. Imidlertid eksisterer en række politiske og økonomiske barrierer, der aktivt forhindrer, at de tekniske løsninger kommer i spil.

Fra politisk side deltog Per Clausen (EL), Pia Olsen Dyhr (SF), Mette Gjerskov (S)

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mette Gjerskov (S) og Tage Leegaard (C) i dele af konferencen, og i debatten kom det frem, at oppositionen går ind for statsgaranterede lån til miljøteknologi i landbruget.

- Der er uden tvivl økonomisk krise i landbruget og meget vanskeligt at få lån i dag, men det er ikke alle landmænd, som er ved at gå bankerot – heldigvis, fastslog Mette Gjerskov, S, og Pia Olsen Dyhr fra SF samtykkede:

- Det er umuligt for landbruget at få lån. Men jeg får nogle gange lyst til at minde landmændene om, at de selv har kapitaliseret jorden. Men uanset årsagen til krisen, så skal vi politikere hjælpe. Problemet er bare, at hvis vi giver støtte til biogas og miljøteknologi, så stiger anlægsudgifterne bare. Så det er ikke måden at gøre det på. Vi kan i stedet tilbyde landmændene statsgaranterede lån, foreslog Pia Olsen Dyhr, SF

Per Clausen, Enhedslisten er også tilhænger af statsgaranterede lån.

- Vi kunne sikkert bruge flere dage på at diskutere årsagen til den økonomiske krise i landbruget og ansvaret for den. Men her og nu er der brug for penge til at give miljøteknologien et løft, og statsgaranterede lån er sandsynligvis den eneste realistiske mulighed. Enhedslisten er helt enig med SF i det spørgsmål, sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bente Dahl fra Radikale understregede, at hendes parti arbejder hårdt på at ændre afgiftspolitikken, så biogasanlæg bliver rentable at opføre og drive. Derudover arbejder partiet for at give underskudsgarantier for erhvervsvirksomheder i randområderne – det ville også være en måde at fremme bankernes vilje til at give lån til miljøteknologi i landbruget.