Travlheden fra seneste runde af ansøgninger om miljøteknologi har knap lagt sig hos Agri Nords konsulenter inden næste runde åbner.

- En ny pulje med 61,5 millioner kroner giver mulighed for at søge om op til 40 procents tilskud til miljøteknologi, der reducerer pesticidforbrug eller kvælstofudledning, fortæller svinekonsulent Jeannette Oldenburg Grøn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forslaget til den nye tilskudsrunde er i øjeblikket i høring, og hvis det vedtages, oplyser Jeannette Oldenburg Grøn, at runden er åben fra 1. juni til 1. juli.

Mulige teknologier

Listen over mulige investeringer er ikke så lang. Der er tre mulige pesticidreducerende teknologier: radrenser, sensorbaseret ukrudtssprøjte samt autostyring og sektionsafblænding af sprøjtebom.

Der er ligeledes tre teknologier på listen over ammoniakreducerende tiltag: tankforsuring, markforsuring og gyllenedfældning i græsmarker.

Man kan søge til én teknologi inden for hvert af de to indsatsområder.

Finansiering skal på plads

- Ansøgningerne bliver prioriteret ud fra omkostningerne sammenholdt med miljøeffekten af investeringen. Derudover er der krav om, at man har en godkendt finansieringsplan. Med andre ord skal banken på skrift have sagt ja til investeringen, inden du kan ansøge om tilskud, fortæller Jeannette Oldenburg Grøn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilskuddet lyder på 40 procent af investeringen ? dog er der fastsatte maksimumbeløb på de forskellige teknologier.

Krav om randzoner

Som noget nyt er denne pulje forbeholdt bedrifter med randzoner. Der er inddelt i to puljer hvoraf den ene er forbeholdt bedrifter, der har minimum 0,5 hektar randzoner i enkeltbetalingsansøgningen for 2015.

De skal samtidig være berørt af overgangsproblematikker i forbindelse med den nye lov om randzoner i 2014 eller have flere randzoner end der kræves for at opfylde krav om miljøfokusområder i grundbetalingen. Den anden pulje kan søges af alle med randzoner på bedriften.

Kort betænkningstid

Ansøgningsfristen er 1. juli, så der er ikke megen tid til at tænke over tingene, inden arbejdet med ansøgningen skal i gang.

- Vores erfaring viser, at især finansieringsplanen kan tage tid. Så kom i gang i god tid, lyder rådet fra Agri Nords konsulent.