Landbruget har et stort potentiale for at udvinde energi fra produktionen - og det skal landbrugseleverne lære fra første dag. Grindsted Landbrugsskole sætter fokus på energi ved årets åbent hus-arrangement.

- Der er behov for fuld fokus på hele energidelen. Derfor kommer vores elever allerede på 1. hovedforløb til at arbejde med forskellige former for energi, fortæller Kurt Østergaard, forstander på Grindsted Landbrugsskole, og fortsætter: 

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Til åbent hus vil de præsentere nogle af de ting, som de arbejder med. Men det er ikke kun i teorien, at vi arbejder med energi, hele skolen har netop indledt en decideret energikampagne for at spare ressourcer i form af et lavere forbrug af varme og el. Vi sætter målere op, så der kan laves interne konkurrencer om at mindske spildet af energi, så pengene kan bruges til andre spændende projekter.

Fra vandturbiner til biogas 

Til åbent hus er klasseværelserne åbne. Eleverne på 1. hovedforløb laver energiprojekt, der handler om, at de skal lave en vandturbine. Det vil sige en maskine som udvikler energi ud fra vandfald. De skal lave hele opsætninger, så de får en fornemmelse for hvordan tingene laves på en simpel måde, og hvordan energien kan udnyttes.

Andre elever er i fuld gang med at kreere en elcykel, som også udvikler energi. De skal herefter konkurrere om at udvikle mest energi.

I den mere landbrugsrelaterede ende af skalaen, er nogle elever i gang med at bygge et minibiogasanlæg, hvor gylle bruges til at udvinde biogassen. Projektet følges op af en energidag, hvor der sættes fokus på forskellige energiformer, herunder landbrugets muligheder for at være med til dette. 

Ny værkstedsbygning

En anden nyhed skolen kan præsentere for de besøgende er den helt nye værkstedsbygning, som bruges i undervisningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bygningen indeholder et nyt smedeværksted, træværksted og et elevværksted. Der er samtidig to nye klasseværelser, hvor det ene er tilpasset naturfag og fysik/kemi.

Der vil hele dagen være mulighed for at se skolen og få rundvisning af skolens elever. Man kan også få en snak med en studievejleder og lærerne. 

Åbent hus-arrangementet foregår den 5. februar klokken 10.00-15.00.