Det hollandske inventarfirma Vereijken præsenterede dets nye faresti, Pro Dromi, på EuroTier. Firmaet havde ikke nået at få den nyhedsanmeldt til messen.

Den udstillede model var indrettet med farebøjle, og hvis det ikke var for den store pattegrisehule med både hvileareal og aktivitetsareal med fodertrug og et par andre features, så lignede den en traditionel faresti.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Gesiena Hooijer, der er medejer af firmaet, kan farestien fås i 16 versioner. Alt afhængig af, hvilket udstyr man vælger, og om soen skal gå løs eller ej.

Firmaet arbejder tæt sammen med forskere på Waageningen Universitetet i Holland om udviklingen og afprøvningen af farestien.

Adfærd - ventilation - adfærd

Det nye i farestien er, at soen selv kan styre ventilationen, hvis der er tale om en faresti, hvor soen er fikseret ved at trykke på en knap under krybben, som udløser frisk og kølig luft, som kommer op fra stibunden ved forparten - eller hovedet af soen.

Teorien er, at søerne gerne vil køles i farestien - i hvert fald i de varme perioder - og at det kan have en positiv effekt på deres foderoptagelse og velfærd/sundhed i det hele taget, som begge dele har en positiv indflydelse på deres produktionsresultater.

Derudover er der en føler sat ind over soen i selve farebøjlen. Den aktiverer en kraftigere ventilation fra hele gulvet, når soen rejser sig og svinger føleren op. Det får grisene til at søge læ i pattegrisehulen. Ventilationen stopper først, når hun lægger sig ned igen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har den fordel, at grisene kommer væk fra soen, når hun lægger sig ned igen. På den måde risikerer de ikke at blive lagt ihjel. I teorien i hvert fald.

En anden fordel, ved at grisene frivilligt går ind i pattegrisehulen, er, at det så er nemt at lukke lågen ind til dem og derefter håndtere dem fra hulen, som kan nås fra gangen.

Firmaet oplyser, at det arbejder på en løsning, hvor man kan lukke ind til smågrisehulerne i en hel række af farestier på én gang. Så kan man nemt lukke grisene ind i hulerne i forbindelse med for eksempel morgenfodringen efter de store faredage. Det er også en hjælp ved splitamning, hvor kun en del af grisene lukkes inde i pattegrisehulen - de grise, der har fået råmælk - så de sidstfødte kan sikres nok mælk.

Disse ventilationsfeatures kræver naturligvis, at der er fuldspaltegulv i hele stien. De kan også implementeres i farestier til løse søer.

Læs mere i januar-udgaven af Hyologisk, der udkommer 7. januar. Bestil abonnement på 76207970 eller www.hyologisk.dk.