Der er gode muligheder for at investere i landbrugsjord i Polen i 2011. Den polske stat sælger ud af den jord, der siden kommunismens fald har været på statens hænder. Det oplyser det dansk-polske advokatfirma Peter Nielsen & Partners.

I 2010 blev der solgt 96.500 hektar på auktioner, som der dagligt var cirka 400 af, men med den nye polske finanslov, hvor privatiseringerne skal bidrage kraftigt, skal der meget mere fart på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den polske stat har derfor sat 250.000 hektar til salg. Blandt de 250.000 hektar er der grunde, som er forpagtede, hvilket er nyt. Forpagteren har første ret til at købe, og hvis han ikke er interessert, bliver grunden sat til salg på auktion. Køber skal i et sådant tilfælde respektere forpagtningen, som typisk er på nogle år.

Ud over de 250.000 hektar vil ANR (Det Statslige Landbrugs Ejendomsselskab i Polen) yderligere sætte omkring 50.000 hektar til salg, hvor tidligere ejere, fra før kommunisterne nationaliserede grundene, har rejst krav. ANR giver her de tidligere ejere og deres arvinger førstekøbsret.

Både landbrugsjord og byggegrunde

Grundene vil blive solgt til markedspriser, som dog stadig ligger et godt stykke under dansk niveau. En stor del af landbrugsgrundene ligge i det vestlige og nordlige Polen, hvor jorden er blandt den bedste i landet, oplyser Peter Nielsen & Partners.

Udover landbrugsgrundene vil ANR også sælge omkring 4.500 hektar i byområder. Det er jord, som indtil nu på grund af gamle regler har været klassificeret som landbrugsjord, men som med den kraftige økonomiske vækst i Polen reelt er blevet til byggegrunde i bymæssig bebyggelse – der er blandt andet stadig en del af hovedstaden Warszawa, der er kvalificeret som landbrugsjord.

Landbrugsjordene forventes at komme til at koste 7.300 polske zloty (PLN) pr. hektar, mens byggegrundene står til 220.000 PLN pr. hektar. Det svarer til cirka 13.900 danske kroner pr. hektar for landbrugsjordene og 418.000 danske kroner pr. hektar for byggegrundene.