Lyt til artiklen:

Minister fastholder samme kvælstofkrav for 2021

00:00
Hastighed: ???x
01:46

Abonnementsartikel

Landbruget skal næste år levere en reduktion på omkring 3.500 tons kvælstof ved etablering af efterafgrøder eller alternative virkemidler. Det svarer til den samme indsats som i år.

De danske landmænd skal med bl.a. efterafgrøder i 2021 forhindre, at lidt over 3.500 tons kvælstof kommer ud i vandmiljøet. Dermed fastholdes samme ambitiøse krav som i 2020. Indsatsen kan leveres ved etablering af målrettede efterafgrøder eller med alternative virkemidler, f.eks. tidligt såede vinterafgrøder.

Det meddeler Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Landmændene leverede en kæmpe indsats i år. Vi har behov for, at de leverer ligeså flot næste år, så vi fortsat kan beskytte vores vandmiljø og få kvælstofudledningen ned, siger fødevareminister Mogens Jensen.

Skruede op i 2020

Regeringen, dens støttepartier og Alternativet besluttede i november 2019 at skrue op for den målrettede kvælstofregulering i 2020. I 2021 fastholdes det ambitiøse indsatsniveau. Derudover skal der i enkelte kystvandoplande indhentes en mindre indsats, der ikke blev nået i 2020.

- Vi har høje ambitioner på miljøets og klimaets vegne, og vi skal levere på de indsatser, som er nødvendige, siger Mogens Jensen.

Den målrettede kvælstofregulering bidrager til at begrænse udledningen af kvælstof fra landbruget til vandmiljøet og til, at tilstanden i vandmiljøet bliver forbedret.

Den målrettede kvælstofregulering har også en god klimaeffekt, fordi efterafgrøder, kvotereduktion og andre alternativer reducerer drivhusgasudledningerne fra landbruget og binder CO2 fra atmosfæren i jorden.