Lige som i alle andre grene af landbruget er der også et økonomisk pres på avlerne af fabrikskartofler. Det får små og mellemstore producenter til at fravælge produktionen af fabrikskartofler, og hvis produktionen skal opretholdes, er det nødvendigt med større og mere specialiserede producenter.

I et sådant system er der ikke plads til små, bemandede optagere, og med investeringen i et nyt vaskeri med stenseparation har stivelsesfabrikken AKV Langholt givet avlerne mulighed for at levere en vare, der ikke er renset for sten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kapaciteten skal op

Søren Ulrik Sørensen, Vrå Maskinstation, er glad for det nye tiltag i Langholt og har i år for første gang kørt ubemandet med sin to-rækkede Grimme SE 150-60 optager.

- For at øge kapaciteten på optageren er delingen på første jordkæde øget fra 38 og til 45 millimeter. Det har givet en betragtelig forøgelse af maskinens kapacitet, men vi kunne godt bruge endnu mere. Derfor har vi forsøgt os med at frilægge en del af kartoflerne, og ved at lægge fire rækker kartofler ind imellem to rækker uoptagne kartofler har vi kunnet fordoble kapaciteten på optageren, siger Søren Ulrik Sørensen.

- På gode arealer tager vi 1,2 hektar i timen, og det er endda uden, at vi har læsset af under optagningen, fortsætter han.

Frilæggeren er en Grimme RL 3000, der er blevet monteret med et tværbånd, som kan placere de frilagte kartofler imellem to rækker uoptagne kartofler.

- Frem for at investere i en specialoptager, der kun kan opsamle frilagte kartofler, vil jeg hellere fortsætte med den traditionelle optager og så fordoble kapaciteten med en frilægger. Det gør os mindre sårbare for nedbrud, og samtidig giver det fleksibiliteten til at anvende optageren, uden at kartoflerne først er frilagte, tilføjer Ulrik Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Første maskine

Frilæggeren, som Vrå Maskinstation kører test med, er den første maskine, som den Grimme har bygget.

- Omkostningerne til produktion af fabrikskartofler skal ned, og derfor har vi presset på for at få tyskerne til at lave frilæggeren. Maskinen er den første af sin art. Mængden af top i optageren minimeres ved, at vi kører med en frontmonteret topknuser på traktoren, der går med frilæggeren, siger Per Rasmussen, Grimme Scandinavien, og tilføjer:

- For at bevare kapaciteten på optagerens topkæde fjerner vi kun den øverste del af toppen fra kartoflerne. Men det er alligevel tilstrækkelig til at give optageren en større kapacitet, forklarer han.

Ud over at frilægge har avlerne også mulighed for at øge kapaciteten ved at montere XXL rensesystemet fra Grimme og ved at vælge en optager, hvor der kan læsses af, uden at optagningen afbrydes.